Nagyvilág

2012.01.05. 13:36

Kevesli a német sajtó és az ellenzék az államfő bocsánatkérését

Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti: Berlin, 2012. január 5., csütörtök (MTI) - A német sajtó és az ellenzék keveselli Christian Wulff szerda esti nyilatkozatát, amelyben az államfő bocsánatot kért egy bulvárlap megfenyegetése miatt.

Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti: Berlin, 2012. január 5., csütörtök (MTI) - A német sajtó és az ellenzék keveselli Christian Wulff szerda esti nyilatkozatát, amelyben az államfő bocsánatot kért egy bulvárlap megfenyegetése miatt.

 

Andrea Nahles, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) főtitkára csütörtökön azt mondta: a német közéletet még hónapokig foglalkoztatja majd a szövetségi elnök kölcsönügyletének botrányos története, mert Wulff korántsem válaszolt meg minden nyitott kérdést.

A történet része, hogy az államfő decemberben büntetőjogi következményeket helyezett kilátásba a Bild című bulvárlap újságírói számára az 500 ezer eurós hitelről szóló cikk megjelenésének esetére. Wulff bocsánatot kért a fenyegetésért az országos közszolgálati televíziókban szerda este sugárzott interjúban.

Az ügyet lezáró, tisztázó interjúnak szánt tv-szereplést 11,5 millióan nézték Németországban. Az interjúban az államfő hangsúlyozta: hibázott, de törvénysértést nem követett el. A kereszténydemokrata politikus hozzátette: a Bild főszerkesztőjénél csupán azt kívánta elérni, hogy halasszák el a cikk publikálását, amíg hazaér hivatalos külföldi útjáról, és megbeszéli az ügyet a lappal.

A Bild azonban csütörtökön cáfolta a szövetségi elnököt. A legnagyobb példányszámú német lap azt írta, hogy az államfő meg akarta akadályozni a cikk megjelenését.

Ez utóbbi epizóddal kapcsolatban már nemcsak az ellenzék, de a kisebbik kormánypárt, a liberális FDP is megszólalt. Patrick Döring, a párt kijelölt főtitkára csütörtökön azt mondta: a feleknek tisztázniuk kell, hogy pontosan mi történt, és a közösen összerakott, egybevágó magyarázatot nyilvánosságra kell hozni.

A sajtó is kevesli az interjúban elhangzottakat. A kommentárok azt emelik ki, hogy az államfő a teljes igazság feltárása helyett azon igyekezett, hogy esendő emberként és a rosszindulatú média lejárató kampányának áldozataként állítsa be magát. "Ez semmi nem volt" - értékelte az interjút például a Spiegel Online, amely szerint azonban a stratégia beválhat, a gonosz sajtó áldozatává lett kisember figuráját alakítva Wulff megúszhatja pályafutása legnagyobb botrányát. A Financial Times Deutschland pedig csütörtöki számában azt írta: az elnök láthatóan nem értette meg, hogy mi az ügy tétje, így nem is szerezhette vissza azt az erkölcsi tartást és tiszteletet parancsoló tekintélyt, amely a félmillió eurós hitel körül kirobbant botrány előtt a szövetségi elnöki tisztséghez kapcsolódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!