Nagyvilág

2011.03.03. 17:11

Megnyitották Szlovéniában az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynökségét

<p>Megnyitották az Európai Unió legújabb ügynökségét szerdán Ljubljanában, Szlovéniában. A soros magyar elnökség képviseletében Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta: az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynökségének felállítása az első konkrét lépés a 2014-re kiépítendő belső uniós energiapiac létrehozásához.</p>

Az Európai Unió fontos szerepet szán az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynökségének a belső energiapiac kialakítása és működésének szabályozása kapcsán olyan kiemelt területeken, mint például a helyi szabályozó hatóságok együttműködésének segítése, támogatása.

A nemzeti fejlesztési miniszter az ünnepélyes megnyitó előtt tárgyalt Darja Radić szlovén gazdasági miniszterrel a két ország villamosenergia- és földgáz kapcsolatainak kiépítéséről.

A megnyitó után Fellegi Tamás egy kérdésre azt válaszolta: Magyarország jól áll a harmadik uniós energiacsomag átültetésével a magyar jogrendbe. A kormány még tavaly benyújtotta az erről szóló törvénytervezetet az Országgyűlésnek, amely várhatóan két-három héten belül megszavazza az előterjesztést. A harmadik energiacsomag legfontosabb elemei a rendszerirányító társaságok tulajdonosi szétválasztására vonatkozó rendelkezések, amelyeket úgy vesznek át a magyar jogrendbe, hogy mindhárom lehetséges megoldást opcióként kínálja majd fel a jogszabály - tette hozzá a miniszter.

Az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynökségének elsődleges feladata a nemzeti szabályozó hatóságok szabályozási feladatainak közösségi szintű támogatása, valamint szükség esetén e tevékenységek összehangolása. Az ügynökség ajánlásokat fogalmazhat meg az átviteli rendszerüzemeltetőknek, a nemzeti szabályozó hatóságoknak és az Európai Unió legfontosabb intézményeinek. Lehetősége van egyedi esetekben kötelező erejű határozatokat hozni, illetve nem kötelező érvényű iránymutatásokat benyújtani az Európai Bizottságnak.

Az ügynökség legfelsőbb döntéshozó testülete az Igazgatási Tanács, melynek kilenc tagja közül ötöt az Európai Tanács, kettőt-kettőt pedig az Európai Bizottság és az Európai Parlament delegál. A testület általános szabály szerint a döntéseket a jelenlévők kétharmados többségével hozza meg. Az Igazgatási Tanács nevezi ki az ügynökség igazgatóját valamint a Szabályozók Tanácsának és a Fellebbezési Tanácsnak a tagjait.

Az ügynökséget az öt évre kinevezett igazgató irányítja, az első kinevezett igazgató Alberto Pototschnig. Az igazgató kinevezése egy alkalommal három évvel meghosszabbítható, ő az Igazgatási Tanács ülésein szavazati jog nélkül vesz részt.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!