Nagyvilág

2011.03.11. 13:19

LÍBIA - Megkezdődött a rendkívüli EU-csúcs

<p>Megnyílt Brüsszelben az Európai Unió állam- és kormányfői csúcstalálkozója, amelynek témája a Líbiában kialakult válsághelyzet.</p>

Az elmúlt 48 órában zajlott NATO- és EU-külügyminiszteri csúcs folytatásaként rendezett találkozó célja, hogy a 27 tagország megtalálja az észak-afrikai ország eseményeire adandó közös választ. A résztvevők azonban megosztottak azon brit-francia javaslat kapcsán, amelynek értelmében az EU-nak formálisan el kellene ismernie Moamer Kadhafi ellenzékét, és egyben fel kellene készülnie a katonai akcióra.

"Fellépünk az Európai Tanácsban azokért az intézkedésekért, amelyek nyomás alá helyeznék és izolálnák a rezsimet" - fogalmazott a találkozó előtt David Cameron brit miniszterelnök, hozzátéve, hogy "minden eshetőségre fel kell készülni". A kormányfő Nicolas Sarkozy francia államfővel együtt olyan vázlatos javaslatot készített elő, amely alapján az ENSZ Biztonsági Tanács dönthetne a Líbia feletti légtérzár elrendeléséről. A BT ugyanakkor maga is megosztott a kérdésben, amellyel kapcsolatban elsősorban Németország és Olaszország fejezte ki aggodalmát.

Nicolas Sarkozy azonban arra figyelmeztetett a brüsszeli csúcs előtt, hogy ha Kadhafi vegyi fegyvereket vet be, vagy légi támadásokat indít a saját népe ellen, akkor "célzott légi csapásokat" kell végrehajtaniuk a nemzetközi erőknek az országban. A francia államfő egyben arra hívta fel európai kollégáit, hogy kövessék Párizs példáját, és ismerjék el hivatalos tárgyalópartnerként a líbiai vezető ellenzékét.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!