Nagyvilág

2011.03.07. 21:56

Líbia: Kadhafi szerint a nyugat fel akarja osztani országát

<p>Líbia felosztására esküdött össze az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország Moamer Kadhafi, az észak-afrikai ország vezetője szerint.</p>

Az ország külügyminisztere azután beszélt erről, miután szóba került a rezsim ellen lázadó ellenzékiek felfegyverzése, illetve az ENSZ Abdul Ilah Katib volt jordániai külügyminiszter személyében különleges követet nevezett ki Tripoliba a humanitárius válság kezelésére. A líbiai diplomácia vezetője, Mussza Kussza a vezér felvetését azzal magyarázta, hogy a nyugati szövetségesek titokban kapcsolatokat építenek ki a felkelők vezetőivel.

Washington korábban elismerte: megfontolták a lázadók felfegyverzését, igaz, el is vetették azt. Franciaország üdvözölte a Líbia keleti felét uraló lázadók által létrehozott nemzeti tanács megalakítását. A britek pedig titkos diplomáciai küldöttséget juttattak el Bengáziba, a lázadók fővárosába, igaz, a kommandósok által kísért diplomata nem teljesítette célját, mert a titkos helikopteres akció miatt épp az ellenzékiek vették őrizetbe.

A lázadók közben elkezdtek visszavonulni a fontos olajváros Ra s Lanufból, miután a kormánypárti hadsereg repülőgépekkel támadta állásaikat a város határában. A város kórházát is kiürítették, a sebesülteket még keletebbre, Adzsdabijába szállították. A városban csak néhány tucat ellenzéki fegyveres maradt, a városba vezető út fő ellenőrzőpontján.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!