Nagyvilág

2011.03.11. 10:34

Líbia - Csaknem teljesen megszűnt a líbiai olajkitermelés

<p>A zavargások hatására csaknem teljesen megszűnt a líbiai olajkitermelés - közölte pénteken a francia olajipari vállalat, a Total ügyvezető igazgatója. Christophe de Margerie szerint mostanra 1,4 millió hordóval csökkent a kitermelés, ami azt jelenti, hogy napi 300 ezer hordó alá esett a bányászat.</p>

"Legfeljebb 200 ezer és 300 ezer hordó közé csökkent a napi olajkitermelés Líbiában" - fogalmazott párizsi sajtótájékoztatóján az igazgató, aki szerint a Moamer Kadhafi líbiai vezető elleni, felkelésbe torkolló tüntetések február eleji kezdete óta legalább 1,4 millió hordónyi a napi veszteség. Mint emlékeztetett, az észak-afrikai országban korábban 1,69 millió hordónyi olajat termeltek ki naponta, amelynek nagy részét európai országokba exportálták.

A líbiai állami olajtársaság vezetője, Sukri Ganem már szerdán közölte, hogy alig egyharmadára esett vissza a napi olajkitermelés az országban, mivel számos fontos kelet-líbiai olajmező a felkelők kezére került.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!