Nagyvilág

2010.12.11. 06:27

WIKILEAKS - Elkülönítették Assange-t londoni börtönében

<p>Saját biztonsága érdekében elkülönítették a többi rabtól a Wikileaks alapítóját, Julian Assange-t egy londoni börtönben - közölte pénteken egyik ügyvédje.</p>

A 39 éves, ausztrál származású férfit a Wandsworth nevű börtön egyik elkülönített részében vitték. Assange kedden jelenik meg ismét egy londoni bíróság előtt, miután a héten őrizetbe vették a brit fővárosban.

A Wikileaks alapítóját két svéd nő szexuális erőszakkal és zaklatással vádolja. Assange szerint a vádaknak inkább politikai alapja van, mert a több százezer titkos dokumentumot közlő honlapja kellemetlen helyzetbe hozta Washingtont és több ország kormányát világszerte.

A férfi ügyvédje azt állítja egyébként, hogy Assange "nem sportolhat a börtönben és nem nagyon telefonálhat." Laptopot sem engedtek neki használni, annak ellenére, hogy jogi képviselői ezt kérvényezték.

Ezen kívül Assange "jó hangulatban van", de "frusztrálja az, hogy nem válaszolhat azokra a vádakra, mely szerint a Wikileaks van több hitelkártya cég elleni hackertámadás mögött."

A szexuális zaklatásokat egyébként Assange anyja is cáfolta: Christine Assange az egyik ausztrál tévéállomásnak azt nyilatkozta, hogy aggódik fiáért, aki ellen "hatalmas erők" esküdtek bosszút.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!