Nagyvilág

2010.12.23. 20:01

WikiLeaks: egy norvég lap megszerezte az összes amerikai táviratot

<p>Egy norvég napilap megszerezte azt a több mint 250 ezer amerikai diplomáciai táviratot, amelyet a WikiLeaks szép lassan hoz nyilvánosságra - közölte csütörtökön az újság ügyvezető szerkesztője. Az Aftenposten című lap a WikiLeakstől függetlenül fogja felhasználni az amerikai diplomáciai táviratokat - közölte a szerkesztő.</p>

"Hozzájutottunk az összes irathoz" - közölte az Aftenposten szerkesztője az AFP francia hírügynökséggel. Ole Erik Almlid azt azonban nem árulta el, hogy miként jutott a birtokukba az összes dokumentum, amelyeket a WikiLeaks még nem hozott teljes egészében nyilvánosságra.

A WikiLeaks november végén kezdte el lassan nyilvánosságra hozni a birtokukba jutott 250 287 darab amerikai diplomáciai táviratot. Csütörtök este 1 896 irat volt megtekinthető a WikiLeaks oldalán.

Az Aftenposten a WikiLeakstől teljesen függetlenül fog beszámolni a táviratokban szereplő információkról - mondta el a lap szerkesztője. Így olyan táviratok is szerepelhetnek a lap oldalain, amelyeket maga a WikiLeaks még nem tett közzé.

A norvég lap naponta öt irattal fog foglalkozni. Almlid elmondása szerint a táviratokat arra fogják használni, hogy azok alapján fontos témákról írjanak újságírói cikkeket. Semmi esetre sem fogjuk az összes iratot nyilvánosságra hozni a neten - közölte a szerkesztő.

- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!