Nagyvilág

2010.12.11. 20:51

Tízezrek a Berlusconi-ellenes tüntetésen

<p>Több tízezer ellenzéki vonult fel Róma utcáin szombaton, hogy támogassák Silvio Berlusconi megbuktatását. Az olasz kormányfő elleni bizalmatlansági indítványról kedden szavaz a parlament.</p>

A balközép politikai tömörülés, a Demokrata Párt (PD) 18 különvonatot, 1500 buszt és két hajót rendelt, hogy biztosítsa az ellenzéki tüntetők részvételét a szombati tüntetésen. A több tízezres tömeg előtt mondott beszédében a PD titkára, Pier Luigi Bersani kijelentette: azért gyűltek össze, hogy az olaszországi változások és a bizalom üzenetét küldjék. "Ez nem folytatódhat, Berlusconinak haza kell mennie, nekünk pedig egy új irányba kell mennünk tovább" - mondta a politikus.

Berlusconira a Képviselőházban és a Felsőházban bizalmi szavazás vár december 14-én. Bár a kormányfő Szabadság Népe nevű pártjának nincs meg a többsége a törvényhozás alsóházában, és legfontosabb koalíciós partnere, Gianfranco Fini is ellene fordult, Berlusconi többször kijelentette, hogy megnyeri a keddi voksolást, amit szombat reggeli nyilatkozatában az ellene zajló hazugság- és rágalomhadjáratnak tulajdonított. Mindenesetre szoros eredmény várható. Giorgio Napolitano elnök szerint például olyannyira, hogy csak az tudja megjósolni az eredményt, "akinek kristálygömbje van".

Berlusconi támogatottságának zuhanását több tényező váltotta ki. Az egyik a volt szövetségesével, Finivel elmérgesedett viszonya, a másik a már-már állandósult nápolyi szemétválság, a harmadik pedig a fiatal lányokkal kapcsolatos intim ügyei. A rendőrség is vizsgálja esetleges kapcsolatát egy 17 éves bártáncosnővel, aki azt állítja, hogy részt vett a 74 éves politikus több magánbuliján.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!