Nagyvilág

2010.12.09. 07:42

Négy halottja van az elnökválasztási zavargásoknak Haitin

<p>Négy ember halt meg Haitin szerdán, miután több ezren vonultak utcára az elnökválasztási eredmények ellen tiltakozva. A kedd este óta tartó zavargások miatt több nagy légitársaság is felfüggesztette nemzetközi járatait az országba.</p>

Több városban is erőszakossá váltak az elnökválasztás hivatalos eredményei miatt kitört tüntetések Haitin. Az ország déli részén található Cayes városában három fiatalt lőttek agyon. Egyiküket az ENSZ-békefenntartók lőtték le a választási hivatal egyik irodájánál, másik kettőt pedig rendőrök öltek meg, egy kifosztott rendőrőrsnél - közölte egy helyi politikus.

A negyedik haláleset az ország második legnagyobb városában történt, a tüntetők és a rendfenntartó erők közötti összecsapásban. A választási csalást emlegető tüntetők felgyújtották a kormánypárt fővárosi székházát, valamint lerombolták a pénzügyminisztérium és a választási tanács irodáit. A fővárosban több helyen is égő abroncsokból emeltek barikádokat, és lövöldözések hangjait lehetett hallani.

A november 28-án tartott elnökválasztás hivatalos eredményét kedd este hozta nyilvánosságra a választási bizottság. Nagy meglepetésre a második legtöbb szavazatot a távozó elnök pártfogoltja, Jude Celestin kapta, alig hétezer vokssal előzve meg a harmadik helyen végzett Michel Martellyt. A népszerű előadó így nem jutott be a január 16-ára tervezett második fordulóba. A legtöbb szavazatot az ellenzéki Mirlande Manigat, korábbi first lady kapta.

Martelly támogatói szerint a kormánypárt csalással érte el, hogy Celestin legyen Manigat ellenfele a második fordulóban. De nem csak ők tartották furcsának az eredményt. Az Egyesült Államok haiti nagykövetsége szerint Celestin eredménye "összeegyeztethetetlen" azzal, amit az amerikai és nemzetközi megfigyelők tapasztaltak a választás közben. Az Amerikai Államok Szervezet (OAS) vezetője pedig nyugalomra szólította fel a haitiakat, közölve, hogy jogi úton, fellebbezéssel is rendezni lehet a kérdést.

Martellynek december huszadikáig van ideje arra, hogy hivatalos panaszt tegyen az eredmények ellen.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!