Nagyvilág

2010.12.08. 16:16

Nemzetközi kalóztörvényszéket javasol Spanyolország

<p>Nemzetközi törvényszék felállítását javasolja Spanyolország az elfogott szomáliai kalózok elítélésre - közölte szerdán a spanyol védelmi miniszter. Carme Chacon ((karme csakon)) elmondása szerint a felvetést már támogatásáról biztosította a NATO, Kína és Oroszország is.</p>

A védelmi miniszter egy spanyol rádiónak nyilatkozva elmondta: idén kétszer annyi kalózt fogtak el Szomália közelében, mint egy éve, és a támadások száma is csökkent. Az elfogott kalózokat azonban gyakran kénytelenek szabadon engedni, mert nem tudni, hogy melyik országokban lehetne őket bíróság elé állítani. Például egy spanyol bíróság csak akkor foglalkozhat egy kalóz ügyével, ha az spanyol hajót támadott meg - közölte a miniszter.

Kenya tavaly ugyan vállalta, hogy bíróságaik foglalkoznak a szomáliai kalózokkal, idén márciusban azonban erősen korlátozták az ügyek számát. Attól tartottak ugyanis, hogy a bonyolult ügyek túl nagy terhelést rónak igazságügyi rendszerükre.

A kalózok körül kialakult, évek óta tartó jogi bizonytalanságot Spanyolország egy speciális nemzetközi törvényszék felállításával oldaná meg - közölte Chacon. A spanyol védelmi miniszter elmondása szerint az ötletet támogatásáról biztosította az Európai Unió, a NATO, valamint olyan országok, mint Kína, Oroszország, India vagy Szaúd-Arábia. Chacon pénteken számol be a tervezetről Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!