Nagyvilág

2010.12.12. 20:52

Koszovói választások: az exit-poll szerint Thaci pártja nyert

<p>Hashim Tachi miniszterelnök pártja, a Koszovói Demokrata Párt (PDK) nyerte a koszovói általános választásokat vasárnap a szavazóurnák lezárása után nyilvánosságra hozott exit poll eredmény szerint a voksok 31 százalékával.</p>

A PDK-t 25 százalékkal a Koszovói Demokratikus Liga (LDK) követi. A diákaktivistából politikussá vált Albin Kurti vezette Önrendelkezés pártja áll a harmadik helyen a szavazatok 16 százalékával.

Koszovóban a függetlenség 2008 februárjában történt kikiáltása óta először tartottak általános választásokat vasárnap. Európa legfiatalabb, de sokak által vitatott függetlenségű, 90 százalékban albánok által lakott államában erőszakos megnyilvánulások és fenyegetések előzték meg a voksolást. Szerdán volt a legsúlyosabb incidens. Koszovó északi, zömmel szerbek lakta részén ismeretlen merénylők lelőttek két választási szervezőt, az egyik áldozat belehalt sérüléseibe. A koszovói kormány szerint a támadások annak a folyamatnak a részei, amit Szerbia provokált ki.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!