Nagyvilág

2010.12.28. 16:00

Ikerpár két apától

<p>Ikrek születettek egy észak-lengyelországi kisvárosban, de mint kiderült, a kisfiúnak és a kislánynak nem ugyanaz az apja - közölte kedden a lengyel média. A beszámoló szerint a kislány apja az anya jelenlegi barátja, míg a kisfiú apja az asszony volt férje.</p>

Ilyenre, vagyis kétapás ikrekre még nem volt példa Lengyelországban, és a lengyel média szerint világszerte csak hét hasonló esetről tudnak. Egy kutató szerint az történhetett, hogy két petesejt ért be, és termékenyült meg csaknem egyidőben, de valamilyen oknál fogva a két férfi spermája csak egyet-egyet aktivált. "Rendkívül ritka az ilyen, és nagyon nehéz statisztikailag megbecsülni az előfordulását. Könnyű az egypetéjű vagy a többpetéjű ikrek esetében az azonosítás, de borzasztó nehéz, amikor több férfi ivarsejtje is szerepet játszik a petesejtek megtermékenyítésében"- mondta Wojciech Luczak.

Egy másik kutató azt mondta a lengyel médiának, hogy a helyzet bonyolult. "Nem 100 százalékig ikrek, de bizonyos tekintetben mégis azok, hiszen a magzatoknak közös az anyjuk, egyszerre fejlődtek anyjuk méhében, és rengeteg vonásban azonosak, mivel anyjuk DNS-ét is örökölték. Ugyanakkor a két apa miatt a férfi vonalon eltérő az örökítő anyag, tehát ebben mégsem ikrek"- mondta Maria Sasiadek. A lengyel média arról nem számolt be, hogy mit szólt a két férfi a történtekhez.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!