Nagyvilág

2010.12.02. 09:23

Folytatódik a hókáosz Európában - Ferihegy üzemel

<p>A havazás és a nagy hideg miatt csütörtökön is fennakadások várhatók a közlekedésben Európa-szerte. A genfi reptér és a londoni Gatwick zárva tart, de több járatot kellett törölni Franciaországban és Németországban is.</p>

A Párizs és London illetve Brüsszel és London közötti tengeralatti alagútban közlekedő Eurostar vonatok felét törölték csütörtökön. A Ferihegyi repülőtéren zavartalan a forgalom.

A meteorológusok szerint fagyos körülmények még napokig eltarthatnak. "Az Atlanti-óceán feletti szokatlanul hideg levegő a Földközi tenger felől érkező melegebb légáramlatokkal találkozva nagy havazást okoz" - nyilatkozta a BBC-nek a svájci nemzeti meteorológiai szolgálat egyik munkatársa. Számításaik szerint a Nyugat-Európa feletti alacsony légnyomású front lassan Kelet felé halad.

A francia légügyi hatóságok közleményes szerint Párizsban a Charles de Gaulle reptér induló járatainak negyedét, az Orly reptér pedig a felszálló gépek egy tizedét törölte. Európa legforgalmasabb reptere, a londoni Heathrow is figyelmeztetett, hogy lehetnek fennakadások a nap folyamán. A Gatwick légikikötő szerdán bezárt, és egyelőre nem nyitott ki.

Budapesten, a Ferihegyi repülőtér működik - közölte a Független Hírügynökséggel csütörtök reggel a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója. Hardy Mihály elmondta, hogy a kifutópályákat egész éjjel sózták, hogy megakadályozzák a lefagyást. A tapadást és az úgynevezett fékhatást azóta is folyamatosan mérik, a kifutók most jó állapotban vannak. Hardy Mihály elmondta azt is, hogy vannak késések és járattörlések is: a fennakadások azokat a gépeket érintik, amelyek olyan nyugat-európai légikikötőből érkeznének vagy oda tartanának, ahol gondot okoz az időjárás.

Nem jobb a helyzet a közutakon sem. Franciaország 12 régiójában megtiltották a teherautó közlekedést. Németországban is számos baleset történt a csúszós utakon.

Lengyelországban külön járőrszolgálatot állítottak fel, hogy felkutassák a hajléktalanokat és juttassák őket menedékhelyre. Kedd éjjel a -26 fokot is elérő hidegben nyolcan haltak meg az országban.
- Független Hírügnyökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!