Nagyvilág

2010.12.12. 10:27

A svéd média biztos benne, hogy terrortámadási kísérlet történt

<p>A svéd média szerint egészen biztos, hogy terrortámadási kísérlet történt szombaton, Stockholmban. A svéd fővárosban két autó robbant fel a Drottinggatan nevű forgalmas bevásárló utcához közel. A stockholmi rendőrség azonban továbbra sem közölt konkrétumokat a detonációkkal kapcsolatban.</p>

A szombat esti két robbanásban egy ember meghalt, kettő pedig megsebesült. A svéd külügyminiszter, Carl Bildt azt írta a Twitteren, hogy "kudarcot vallott a kísérlet, amelynek katasztrofális következménye lett volna a karácsonyi bevásárlások miatt forgalmas főváros központi részén, ha sikerül."

A rendőrség szóvivője, Petra Sjolandero vasárnap azt mondta:"Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, hogy az áldozat halála kapcsolatban lenne a robbanással." A svéd állami tévé azonban azt közölte, hogy az áldozat a merénylő volt, és a holtteste mellett találtak egy csomagot, amely szögekkel volt tele.

A Dagens Nyheter nevű svéd lap szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy, az áldozat sérülései egyértelműn egy bomba robbanására utaltak. A TT svéd hírügynökség azt állította vasárnap, hogy a robbanások előtt nem sokkal kaptak egy fenyegető e-mailt, amely "felszólítja a mudzsahedineket, az iszlám harcosait Európában, hogy ébredjenek".

Az üzenetben állítólag a svéd grafikus, Lars Vilks Mohamed-karikatúráiról és a svéd haderő afganisztáni jelenlétéről van szó. A hírügynökség szerint az e-mail "disznónak nevezi" a grafikust, és azt ígéri, hogy"a svédek úgy fognak meghalni, ahogy muzulmán testvéreink".

A hírügynökség szerint hasonló tartalmú elektronikus üzenetet kapott a svéd titkosszolgálat, a Säpo is, ezt azonban a hatóságok még nem erősítették meg. Svédország 500 fős alakulattal vesz részt a NATO afganisztáni erőiben, de mandátumuk 2011. január elsején lejárt, és ahhoz, hogy maradjanak, parlamenti jóváhagyás kell.

A svéd titkosszolgálat október 1-én felemelte a terror-riasztási szintet. A szervezet akkori közleménye szerint "a terrortámadás veszélye nem azonnali, de indokolt a riasztási szint emelése" A bejelentés szerint olyan információk birtokába jutottak, amelyek szerint "egyes svédországi csoportok aktivitása megnőtt az ország ellen." Anders Danielsson, a szolgálat vezetője azt mondta: először fordul elő Svédország történetében, hogy ilyen magas a riasztási szint.
- Független Hírügynökség  -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!