Nagyvilág

2010.12.07. 17:40

2050-re elfogy az élelem a Földön

<p>2050-re a népesség olyan mértékben megnő, hogy a Föld nem lesz képes ellátni megfelelő mennyiségű élelemmel</p>

Egy a mexikói klíma konferencián ismertetett tanulmány szerint 2050-re a népesség olyan mértékben megnő, hogy a Föld nem lesz képes ellátni megfelelő mennyiségű élelemmel.

Julian Cribb

A professzor a TIME szerint igen sötét képet fest a jövőről; éhséglázadásokat és rohamosan növekvő élelmiszerárakat helyez kilátásba, emellett meglátása szerint a vízhiány hatására a kevésbé termények földek a jelenleginél is kevesebb terményt adnak majd.

A fejlett országok jelenleg Mexikóban tárgyalnak a klímaváltozásról. Éles ellentétek húzódnak közöttük a kibocsátási kvóták kapcsán. Kanada, Japán és Oroszország közölte: nem hajlandó újabb, az üvegházhatású gázok kibocsátását korlátozó intézkedések végrehajtására, miután a Kiotói Egyezmény 2012-ben hatályát veszti. Az ENSZ illetékesei szerint a fejlődő országok teljes egységben lépnek fel annak érdekében, hogy a fejlett államok új stratégiát dolgozzanak ki a kibocsátások csökkentésére. Christiana Figueres klímaügyi megbízott közölte: a nézeteltérések csökkentik az új, az Egyesült Államokat is magába foglaló klíma megállapodás elfogadását.

Jelenleg is válságos az  élelmiszer helyzet

Az élelmiszer helyzet egyébként jelenleg is válságos: az ENSZ jelentése szerint két éve nem látott magasságba szökött fel az élelmiszer árindex. Az adatok szerint számos alapvető élelmiszer ára erőteljes növekszik. Az ENSZ adatai szerint a gabonafélék ára 57 százalékkal, a rizsé 45 százalékkal, a cukoré 55 százalékkal emelkedett az elmúlt hat hónapban, a szójabab pedig 16 éve nem látott magas áron kel el.

Robert Zoellick , a Világbank elnöke pár napja úgy nyilatkozott: számos országban növekvő aggodalommal figyelik az áremelkedést, az élelmiszerpiacon egyre nagyobb a bizonytalanság. Számos szakértő attól tart, hogy megismétlődik a 2008-as jelenés, amikor is a magas energiaárak hasonló élelmiszerár robbanást idéztek elő.

Öt év alatt 50 millióval nőhet a lakosság Pakisztánban

Érdekesség, hogy a napokban Pakisztán népesedési kérdéseiről tartottak konferenciát, ahol az egyik legrosszabb a helyzet e téren. Ha a születési ráta ellenőrizetlen marad öt év alatt 50 millió fővel nőhet a lakosság száma, ami súlyosan megterheli az állam szociális jóléti programját, egyúttal annak eredménytelenségét is okozhatja.

Shokat Hayat Durrani, Pakisztán népesedési kérdésekben illetékes államtitkára szerint a jelenlegi születési arányszámok változatlansága mellett 2015-ig további 50 millió fővel nőhet az ország lakossága. Az államtitkár a Bahauddin Zakariya Egyetemen tartott konferencián kiemelte, úgy látja, a lakosság száma jóval nagyobb befolyással van Pakisztán gazdaságára és szociális szektorára, mint bármely más állam esetében. Durrani szerint egy ország sem tud úgy gazdaságilag fejlődni, ha a szegénység mértéke és a születések száma fenntarthatatlan. Mint mondta, a lakosság számának növekedése mind az állam, mind a szociális szektor számára komoly kihívás, éppen ezért tudatosítani kell a helyiekben, hogy az ország gazdasága nincs olyan helyzetben, hogy a nagyarányú népességnövekedés jelentette terheket elbírja.

Forrás: www.vg.hu / ELTE Hírlevél / MON

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!