Nagyvilág

2010.10.15. 16:14

Egyre több a bőrfertőzéses beteg Afganisztánban

<p>Egyre többen kapják el a leishmaniasis-nak nevezett, bőrfertőzéses betegséget Afganisztánban - közölte pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO).</p>

A szervezet adatai szerint 13 millió embert - főként nők és lányok - veszélyeztet a betegség Afganisztánban. A leishmaniasis-t lepkeszúnyogok csípései okozzák és komoly sebesedéseket okozhat, legtöbbször az arcon. Afganisztánban a kórházakban gyakran nem kezelik ezt a betegséget szakszerűen és nem is diagnosztizálják.

A WHO egyik képviselője szerint az új megbetegedések száma 17 ezerről 65 ezerre nőtt 2009-ben Kabulban, ráadásul idén ennél már sokkal több beteg lehet. Legfőként a nagyvárosokban, köztük Heratban, Kandahárban és Mazar-e.Sharifban van a legtöbb leishmaniasis-os.

Az afgán kormány szerint a betegség kezelése nagyon drága, emiatt nem tudnak elég gyógyszert adni a fertőzötteknek. Igaz, hogy a leishmaniasis leggyakoribb előfordulása nem halálos, de a bőr elváltozásai miatt a betegek megbélyegzetteknek érzik magukat: a gyerekeket csúfolják emiatt, a fertőzött asszonyok pedig nehezen találnak maguknak férjet.

Ráadásul a betegség azokat is érinti, akik külföldről jönnek vissza menekültként Afganisztánba.

Az Afgán Vörös Félhold nevű szervezet vezetője szerint "a korai diagnózis és a korai kezelés az egyetlen megoldás."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!