Nagyvilág

2010.09.17. 12:19

Izrael nem hosszabbítja meg a telepépítési moratóriumot

<p>Nem hosszabbítja meg Izrael a telepépítésekre kiadott moratóriumot - mondta pénteken az AFP-nek egy izraeli kormányilletékes, hozzátéve, hogy annak ellenére döntöttek így, hogy az Egyesült Államok felől erős nyomás nehezedik Tel-Avivra, a palesztin oldal pedig a béketárgyalásokról való kivonulással fenyeget.</p>

"A miniszterelnök nem változtatta meg az álláspontját a kérdésben, nincs szó a moratórium meghosszabbításáról" - fogalmazott a neve elhallgatását kérő illetékes, utalva arra, hogy szeptember végén jár le a palesztin területeken meghirdetett tízhónapos részleges építési moratórium.

A ciszjordániai telepbővítési moratórium meghosszabbításának kérdéséről ezen a héten tárgyaltak a kormány miniszterei, akik a moratórium feloldásáról szóló döntésükről a napokban tájékoztatták az országban tartózkodó amerikai külügyminisztert. Hillary Clinton azért utazott a Közel-Keletre, hogy megpróbálja elérni a moratórium legalább néhány hónapos meghosszabbítását.

A ciszjordániai izraeli telepépítések ügye egyébként központi témája a közel-keleti békefolyamatnak. A 20 hónapos szünet után szeptember elején újrakezdődött közvetlen tárgyalásokon Mahmúd Abbász palesztin elnök az építkezések megszüntetését szabta a megbeszélések feltételéül. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ugyanakkor világossá tette, hogy nem tervezi az építési tilalom meghosszabbítását.

A két fél között az amerikai külügyminiszter próbált közvetíteni, azt javasolva, hogy három hónappal hosszabbítsák meg a moratóriumot, addig pedig ki lehetne jelölni a majdani palesztin állam határait. A szintén közvetítőként jelen lévő Hoszni Mubarak egyiptomi elnök pedig úgy fogalmazott, hogy fél éven belül megszülethetne a békemegállapodás a két oldal között, ha Izrael érvényben tartaná az építési tilalmat.

Jelenleg mintegy félmillió izraeli él azon a 120 zsidó telepen, amelyeket a megszállva tartott Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben építettek fel. A telepek azonban a majdani palesztin állam tervezett határain belül találhatók, ezért jelentenek régóta vitás pontot a közel-keleti megegyezési folyamatban.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!