Nagyvilág

2010.09.05. 19:15

A baszk kormány szerint nem elégséges az ETA tűzszüneti nyilatkozata

<p>AZ ETA baszk szeparatista szervezet tűzszünetről szóló bejelentése egyáltalán nem elégséges, mert nem ígérték meg, hogy teljesen lemondanak a terrorista módszerekről - jelentette ki vasárnap a baszkföldi regionális kormány belügyminisztere.</p>

Ez volt az első reagálás az ETA vasárnapi bejelentésére, amely szerint "a demokratikus folyamat érdekében" felhagynak a fegyveres akciókkal. A szervezettől azt azonban nem közölték, hogy meddig tervezik tartani a tűzszünetet, és fegyvereik leadását sem említették.

Rodolfo Ares baszk belügyminiszter egy sajtótájékoztatón azt mondta: a szervezet bejelentése nem veszi figyelembe a baszkok nagy többségének követelését, hogy teljesen és véglegesen mondjanak le a terrorista módszerekről. A baszkföldi regionális kormány belügyminisztere "teljesen elégtelenként" jellemezte az ETA bejelentését, és szerinte "megint csak egy kétértelmű és félrevezető közleményről" van szó. Ugyanakkor kijelentette, hogy még egy ilyen ideiglenes tűzszüneti bejelentés is jó hírnek számít.

Az ETA egy vasárnap nyilvánosságra hozott videóüzeneteben jelentette be, hogy tűzszünetet hirdettek. A felvételen a csoport három, álarcot és baszksapkát viselő tagja jelenik meg az ETA zászlajával, majd a középső ember felolvas egy szöveget, amely szerint hónapokkal ezelőtt hozták meg a döntést, hogy nem indítanak fegyveres akciót. A szervezet közlése szerint "az ETA azt akarja, hogy céljai békés, demokratikus eszközökkel valósuljanak meg".

Azt azonban nem közölték, hogy ideiglenes vagy sem a tűzszünet, és ha az előbbi, akkor meddig tart. Arról sem tettek említést, hogy lefegyvereznék a szervezetet. A videó nem sokkal azután jelent meg, hogy az ETA több vezető tagját elfogták, és egyre növekvő nyomás nehezedett rájuk a baszk politikai erők részéről a tűzszünet meghirdetésére.

A Baszkföld független államiságáért harcoló háborújában több mint 820-an haltak meg az elmúlt 40 évben. Régebben két tűzszünetet is meghirdettek, de mindkettőt visszavonták később.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!