Nagyvilág

2010.07.12. 22:20

Radičová előbb Szlovákiában tisztázná, hogyan viszonyuljon Pozsony az euróövezeti mentőmechanizmushoz

<p>Előbb kormányával, majd koalíciós partnereivel, végül a pozsonyi parlamentben kívánja megvitatni Iveta Radičová miniszterelnök, hogy Szlovákia miként viszonyuljon a 750 milliárd eurós euróövezeti pénzügyi mentőmechanizmushoz. Az új miniszterelnök a többi közt erről tájékoztatta a szlovák és a nemzetközi sajtót Brüsszelben.</p>

A kormányfő és pénzügyminisztere, Ivan Mikloš hétfőn azzal a szándékkal kezdett brüsszeli tárgyalássorozatot, hogy Pozsony egyelőre nem írja alá a mentőcsomagról szóló keretegyezményt, hanem igyekszik minél jobb feltételeket elérni.

Robert Fico múlt héten leköszönt kormánya korábban általános beleegyezését adta a paktumhoz, és ahhoz is, hogy Szlovákia - az eurózóna más országaival együtt - hitelezzen a súlyos helyzetbe került Görögországnak.

Radičová a Herman Van Rompuy-jel, az Európai Tanács elnökével folytatott hétfői tárgyalása után kijelentette, hogy tiszteletben akarja tartani mind az Európai Unió, mind pedig Szlovákia törvényeit, ezek szerint pedig a program támogatásához kormánya belegyezése és a parlamenti ratifikáció is szükséges.

A szlovák kormányhivatal hétfőn arról tájékoztatta a Független Hírügynökséget, hogy Radičová a Rompuy-jel folytatott egyeztetésen kívül kedden találkozik Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnökkel, az euróklub elnökével, José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság vezetőjével és Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral is.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!