Nagyvilág

2010.04.09. 11:01

Vízágyúval oszlattak Thaiföldön

<p>Könnygázt és vízágyút vetettek be a thaiföldi biztonsági erõk pénteken a kormány lemondását követelõ tüntetõk ellen, akik megpróbáltak bejutni egy televízióállomásra Bangkok egyik külvárosi részén.</p>

A hatóságok szerint 12 ezer demonstráló vonult az ellenzéki Thaicom tévéadó épületéhez, hogy elérjék: a csatorna ismét sugározhasson. A székházat azonban korábban szögesdróttal vették körbe a hatóságok, és több ezer rendõrt vezényeltek a védelmére.

Az ellenzéki tüntetésrõl folyamatosan tudósító mûholdas tévéadó sugárzását csütörtökön függesztették fel a thaiföldi hatóságok, mert szerintük a csatorna csak tüzeli a kormány lemondását követelõ "vörösinges" tüntetõket..

Az idõnként erõszakba torkolló tüntetések miatt rendkívüli állapot van érvényben Bangkokban. A tüntetõk szerdán megrohamozták a parlament épületét, ahonnan helikopterrel menekítette ki a hadsereg a képviselõket. A vörösingesek azonban azt közölték, hogy a rendkívüli állapot ellenére sem hagynak fel a fõvárosban zajló tüntetésekkel.

A 2006-ban katonai puccsal megbuktatott Thakszín Szinavatra volt kormányfõ hívei három hete demonstrálnak a thaiföldi fõvárosban a jelenlegi kabinet menesztését követelve. Az öltözékük vörös színérõl elnevezett tüntetõk péntekre minden eddiginél nagyobb megmozdulást hirdettek. A múlt hétvégi tüntetésen 100 ezren vettek részt.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!