Nagyvilág

2008.07.06. 22:49

Afgán esküvői menetet bombáztak amerikaiak?

<p>Egy afgán kormányzó állítás szerint az amerikai hadsereg 22 civilt ölt meg vasárnap, amikor légicsapást mértek egy esküvői menetre az ország keleti részén.</p>

Közben Hamid Karzai  afgán elnök vizsgálatot rendelt el egy pénteki bombázással kapcsolatban, aminek állítólag szintén csak civil áldozatai voltak. Az amerikai hadsereg szerint mindkét esetben fegyveresek haltak meg.

Az amerikai légicsapásban 22 ember, köztük 19 nő és gyerek halt meg - közölte az Afganisztán keleti részén található Nangahar tartomány egyik körzetének kormányzója az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. Elmondása szerint az információkat helyi rendőrtisztektől és tisztségviselőktől szerzete.

Szemtanúk elmondása szerint egy nagyjából hetven főből álló esküvői menetet bombáztak le az amerikai gépek. Az ünneplők a menyasszonyt kísérték a vőlegényhez, amikor a támadás történt. A menetben főleg nők voltak.

Az amerikai hadsereg szóvivői tagadták, hogy civilek lettek volna az áldozatok. Elmondásuk szerint csak lázadó fegyveresek haltak meg a támadásban. "Nem esküvői menet volt, és nem voltak se gyerekek, se nők" - közölte az Egyesült Államok vezette koalíció médiatisztje.

Közben az afgán államfő hivatalos vizsgálatot rendelt el egy hasonló, pénteki esettel kapcsolatban - írta CNN amerikai hírtelevízió internetes oldalán. Helyi tisztségviselők elmondása szerint 15 civil halt meg egy helikoptertámadásban Konár és Nuresztán tartományok határvidékén, míg az amerikai hadsereg szerint 24 fegyveres vesztette életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!