Nagyvilág

2007.11.20. 14:06

Putyin harckészültségbe helyeztette a nukleáris arzenált

<p>Vlagyimir Putyin elnök kedden figyelmeztette a NATO-t, hogy tartózkodjon az erőfitogtatástól Oroszország határainál és utasította tábornokait, hogy fokozzák a nukleáris arzenál harckészültségét. <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/forum.png" width="13" border="0" /></p>

"Megszegve a korábbi egyezményeket, néhány NATO tagállam növelte haderejét országunk határainál"- mondta Putyin egy élő televíziós közvetítésben, tábornokok előtt. "Oroszország nem maradhat közömbös a nyilvánvaló erőfitogtatással szemben" - tette hozzá az orosz elnök.

"A legfontosabb feladatunk, hogy fokozzuk stratégiai nukleáris fegyvereink harckészültségét. Készen kell állniuk, hogy gyors és megfelelő választ adjanak bármilyen agresszióra" mondta Putyin.

Oroszország múlt hét pénteken felfüggesztette az európai hagyományos haderőket korlátozó szerződés (CFE) teljesítését. Az orosz parlament felsőháza titkos szavazáson döntött úgy, hogy december 12-i hatállyal Moszkva felmondja a hidegháborút lezáró egyik legfontosabb megállapodást.

A tankok és más nehézfegyverek európai mennyiségét korlátozó szerződésből azért lépnek ki, mert az 1999-ben megújított megállapodást csak Oroszország ratifikálta, a NATO tagállamai nem - állítja a hivatalos orosz indoklás.

A NATO tagországok, köztük az Egyesült Államok álláspontja szerint addig nincs értelme a szerződést ratifikálniuk, amíg Oroszország csapatokat állomásoztat Grúziában és Moldovában. Moszkva múlt hét csütörtökön jelentette be, hogy kivonta csapatait Grúziából.

Oroszország és a NATO viszonya nagyon feszültté vált az elmúlt hónapokban. Az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszer kiépítését tervezi Kelet-Európában, amelyet Moszkva ellenez. Washington az iráni fenyegetettséggel indokolja terveit, de Putyin elnök szerint a rendszer országát fenyegeti.

 

Kapcsolódó cikkek:


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!