Nagyvilág

2007.11.14. 16:21

MADÁRINFLUENZA: Kényszervágás további 4 farmon

<p>Több mint 24 ezer szárnyas kényszervágását kezdték meg 4 délkelet-angliai farmon, miután az állatok kapcsolatba kerülhettek a H5N1-es madárinfluenza vírussal.</p>

Több mint 24 ezer szárnyas kényszervágását kezdték meg 4 délkelet-angliai farmon, miután az állatok kapcsolatba kerülhettek a H5N1-es madárinfluenza vírussal, jelentette be a brit mezőgazdasági minisztérium (DEFRA) szóvivője szerdán.

A vágás Norfolk megyei Diss közeli farmokon egyelőre megelőző intézkedés, mivel itt még nem találtak olyan állatot, amely a H5N1-es vírustörzstől betegedett volna meg, mondta el Fred Landeg brit főállatorvos. A lépést azért rendelték el mégis, mert ezekre a délkelet-angliai, Norfolk és Suffolk grófság határán található telepekre az állatok átjártak a Redgrave Park farmról, ahol már azonosították a betegséget. A farmon vasárnap óta több mint 6500 szárnyast vágtak le.

A farmot vezető Gressingham Foods élelmiszeripari cég igazgatója, GeoffreyBuchanan elmondta, hogy a fertőzött állatokból nem került az élelmiszerboltok polcaira. A farmon szezonális tenyésztés folyt csak, a betegség kitörésekor karácsonyra hizlalták a pulykákat.

A hatóságok három kilométeres védelmi és 10 kilométeres megfigyelési zónát állított fel a település körül, Norfolkban és Suffolkban további intézkedésig megtiltották az állatszállítást.

A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint több mint 4 millió szárnyast tartanak a megfigyelési zónán belül és 25 milliót a szállítási tilalom sújtotta területen.

A hatóságok létrehoztak egy betegség-megfigyelő központot is, amely sms-üzenetekben tájékozatja az ország összes regisztrált szárnyas tartóját a veszélyekről.
A madárinfluenza világszerte több mint 200 ember és több millió szárnyas halálát okozta eddig az első, 2003-as kitörés óta.

Kapcsolódó cikkek:



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!