Nagyvilág

2007.11.20. 12:33

Kínzásvideó fesztivál Egyiptomban

<p>A rendőrségi kínzások ellen régóta küzdő egyiptomi bloggerek egy online fesztivált rendeznek az állami túlkapásokat megörökítő felvételekből, jelentette kedden a helyi média. <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/forum.png" width="13" border="0" /></p>

A "legjobb" rendőrségi kínzást bemutató felvételt az Arany Korbács díjjal jutalmazzák.  
A Walid nevű blogger ötletéből indult fesztivált a november 27-től december 7-ig tartó 31. Kairó Filmfesztivál idejére szervezték, írja Egyptian Mail című lap.  

Az egyiptomi bloggerek már több éve harcolnak a rendőrök kínzásai ellen, ami szerintük, és jogvédő szervezetek szerint is elterjedtnek számít a börtönökben és a rendőrkapitányságokon.  
Az aktivisták több, kínzásokat megörökítő felvételt tettek közzé az interneten, felhasználva a YouTube adta nyilvánosságot, hogy így küzdjenek a gyakorlat ellen. Most az ilyen felvételek közül választanák ki a legjobban sikerült videót, hogy az Arany korbács díjjal jutalmazzák.  

A belügyminisztérium hivatalos álláspontja szerint mindenkire büntetés vár, aki őrizetbe vett embereket kínoz meg. 

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!