Nagyvilág

2007.11.27. 06:53

Hatvannégy rendőr sérült meg a párizsi zavargásokban

<p>Párizs közelében 64 rendőr sérült meg, miután a rendfenntartók összecsaptak a fiatalokkal keddre virradóra. Öt rendőr állapota kritikus.</p>

A zavargások azután indultak, hogy vasárnap egy 15 és egy 16 éves fiatal meghalt, mikor egy rendőrautónak ütköztek motorjukkal. A harcok annak ellenére folytatódtak, hogy hétfőn vizsgálatot rendeltek el az ügyben. A zavargások második éjszakáján Párizs közelében három városban támadtak a rendőrökre. A három helyen 64 rendőr sérült meg éjszaka, öt kritikus állapotban került kórházba. Egy televíziós újságírót is megvertek, kameráját ellopták. 

Az ügyész még hétfőn riportereknek azt mondta: szemtanúk a rendőrség verzióját erősítették meg, vagyis, hogy a két, bukósisak nélküli fiatal a hatóság autójának ütközött, amely a szabályoknak megfelelően közlekedett. Az egyik elhunyt testvére azonban egy francia rádiónak úgy nyilatkozott: a rendőrök ütköztek a motornak, majd segítségnyújtás nélkül továbbhajtottak. A Pekingben tartózkodó francia államfő, Nicolas Sarkozy hétfőn az eset kivizsgálására és nyugalomra szólította föl a rendőröket és a fiatalokat is. Párizsban attól tartanak, hogy megismétlődhetnek a 2005 október-novemberi országos zavargások.

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!