Nagyvilág

2007.11.23. 15:39

A brit egyenlőségi törvényt sérti aki elutasít egy bevándorlót

<p>Az egyenlőségi törvény ellen vét az a brit munkaadó, aki nem hajlandó számolni a külföldi jelentkezőkkel munkahelyek meghirdetésénél, tudta meg a Daily Express című brit bulvárlap pénteki internetes kiadása.</p>

Mint a brit belügyminisztérium (Home Office) figyelmeztetett, minden külföldi jelentkezőt számba kell venni, még akkor is, ha nem beszéli a nyelvet. Az egyenlőségi útmutató szerint nem lehet valakitől magas szintű angoltudást követelni, ha a munkaköre ezt nem kívánja meg és nem utasíthatnak vissza senkit akcentusa miatt sem.

A munkavállalónak pedig, beleértve a briteket is, igazolnia kell, hogy van joga törvényesen elhelyezkedni Nagy-Britanniában. Ha egy munkaadó feketén alkalmaz valakit, 10 ezer fontra (közel 4 millió forintra) büntethetik. A kiadvány bírálói szerint e szabályozás elsősorban a kisvállalkozásokat és a családokat sújtja, akiknek nincs elég tapasztalata például nevelőnők (au pair) dokumentumainak átvizsgálásánál. Az útmutató közel két héttel azután látott napvilágot, hogy kiderült, ötezer illegális bevándorlót vett fel biztonsági munkára a brit belügyminisztérium.

A papírokkal nem rendelkező bevándorlók többek között repülőtereken, kikötőkben, kormányzati épületekben és a Scotland  Yardnál dolgoztak. A brit ellenzék egyik vezetője, David Davis megkérdőjelezte, vajon hajlandó lenne-e a minisztérium 50 millió fontnyi (5 ezer bevándorló X 10 ezer font) büntetést fizetni saját hozzá nem értése miatt. Tavaly a belügyminisztérium már keveredett hasonló botrányba: akkor az derült ki, hogy feketén dolgozó takarítószemélyzetet alkalmaz. A 2005 és 2006 júliusa közötti egy év alatt 574 ezer tartós bevándorló érkezett brit földre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!