Nagyvilág

2007.10.31. 11:00

Pédátlan amerikai segítség egy megtámadott észak-koreai hajónak

<p>Az amerikai haditengerészet segítséget nyújtott egy észak-koreai hajónak, amely kalóztámadás miatt bajba jutott Afrika partjainál, jelentették be szerdán észak-koreai és amerikai illetékesek.</p>

Elemzők szerint az ellenséges viszonyban álló Egyesült Államok és Észak-Korea között ötven éve nem volt hasonlóra példa.

Az észak-korei Dai Hong Dan hajót Szomália partjainál támadták meg kalózok. A hajó vészjelzésére a Nemzetközi Tengerhajózási Iroda segítséget kért, erre válaszolva aJames E. Williams amerikai hajó fedélzetére vette a koreai hajó legénységének három súlyosan megsérült tagját.

Az amerikai védelmi minisztérium közlése szerint kalóztámadáskor harc tört ki, két kalóz meghalt, ötöt foglyul ejtettek. Az AFP híréből nem derül ki, hogy az amerikaiak részt vettek-e a kalózok visszaverésében, vagy a segítségnyújtás csak a koreai sebesültek kimentését jelentette.

Egyes amerikai elemzők szerint a gesztus tovább javíthatja az amerikai-koreai kapcsolatokat, amelyekben 50 évi ellenségeskedés után elkezdődött valami enyhülés, minthogy Észak-Korea vállalta atomkutatási programjának leállítását.
Az Egyesült Államok és Észak-Korea viszonya 1950 óta ellenséges, amikor Washington fegyveresen beavatkozott a koreai polgárháborúba. A kapcsolatok különösen feszültté váltak 1968-ban, amikor Észak-Korea elfogott egy amerikai kémhajót, majd 1976-ban, amikor észak-koreai katonák megöltek két amerikai katonát a két Korea közötti demilitarizált övezetben. Az utóbbi évtizedekben Washington azzal vádolta Phenjant, hogy a békés nukleáris kutatás leple alatt atomfegyver előállításán dolgozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!