Nagyvilág

2007.10.28. 22:44

Nincs bizonyíték Irán atomfegyverprogramjára

<p>Nincs bizonyíték arra, hogy Irán atomfegyver gyártására készülne, ahogy az Egyesült Államok állítja - jelentette ki vasárnap az ENSZ legfőbb nukleáris ellenőrző szervének vezetője.</p>

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség elnöke, Mohamed Elbaradei a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva leszögezte: "Nem kaptam semmi olyan információt, hogy Iránban konkrét és aktív atomfegyverkezési program megvalósítása folyna".

Elbaradei olyan amerikai tisztségviselőket idézett, akik maguk is kimondták, hogy "Még ha Irán dolgozik is atomfegyveren, akkor is több évbe telik, mire lesz neki ilyen fegyvere".

Elbaradei szavai éles ellentétben állnak a legfelső amerikai vezetők egyre hiszterikusabb megfogalmazásaival. George Bush amerikai elnök és Dick Cheney alelnök az utóbbi hónapokban már olyan kemény kijelentéseket tett, amelyek egyes elemzőkben az Irak megtámadása előtti légkört idézik fel. Bush szerint "nukleáris holokauszt", "harmadik világháború" lesz, ha Irán atomfegyverhez jut.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség elnöke szerint az amerikai harcias kijelentések csak olajat öntenek a tűzre. Elbaradei sürgette a szópárbaj beszüntetését, és egyetlen megoldást minősített célravezetőnek: a diplomáciát és az ellenőrzéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!