Nagyvilág

2007.10.31. 10:46

Nagy árat fizethet Izrael a gázai offenzíváért, véli egy izraeli szakértő

<p>Izrael nagy árat fizethet azért, ha offenzívát indít a Gázai-övezet ellen - mondta szerdán egy magasrangú izraeli tiszt.</p>

Ehud Barak, a zsidó állam védelmi minisztere kedden úgy fogalmazott: minden egyes nappal közelebb van a Hamász vezette palesztin terület elleni hadművelet.

A védelmi miniszter kijelentéseire reagálva katonai szakértők elmondták, hogy az elmúlt hetekben Izrael három katonáját ölték meg Gázában, több tucat pedig megsebesült. A szokatlanul súlyos veszteségek azt mutatják - vélik izraeli elemzők - hogy a Hamász új fegyvereket és új taktikát használ.

A Sin Bét belbiztonsági szolgálat igazgatója, Juval Diskin szerint a Hamász erős védelmi vonalakat, aknamezőket, árkokat és fegyverraktárakat épített ki Gázában. Csaknem 70 tonna robbanóanyagot halmozott fel a radikális palesztin szervezet, amelyből helyi üzemek készítenek fegyvereket. Diskin szerint a Hamász brigádjai egyre felkészültebbek, hatékonyan alkalmazzák a városi harc takitákáját.

"Az Izraeli Védelmi Erőknek nagyobb tűzerőt és több páncélozott járművet kell majd bevetnie. A veszteségek ezért emelkedni fognak a palesztin oldalon, de a mi oldalunkon is" - mondta Diskin, a Sin Bét igazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!