Nagyvilág

2007.10.31. 12:19

Nagy-Britanniában kétszer annyi a külföldi dolgozó, mint hitték

<p>Nagy-Britaniában csaknem kétszer annyi külföldi dolgozik, mint a kormányzat eddig gondolta, és az újonnan teremtett munkahelyekből is lényegesen több jutott nekik, mint a hivatalos adatok sugallták.</p>

A brit munka- és nyugdíjügyi miniszter, Peter Hain 24 órán belül kétszer volt kénytelen felfelé módosítani a külföldi munkavállalók számára vonatkozó hivatalos adatokat az ellenzék nyomására. Erről szerdán számolt be az Independent című brit napilap weboldala.

Az EU-ellenesen hangolt konzervatív brit ellenzék kapva kap az alkalmon, hogy megkérdőjelezze a kormány szavahihetőségét, és hangulatot keltsen a külföldi munkavállalókkal szemben.

A brit munkaügyi miniszter október elején még azt mondta, hogy az elmúlt tíz évben létesített új munkahelyeken 800 ezer külföldi dolgozik. Október végén a miniszter kénytelen volt elismerni, hogy 800 ezer helyett 1,1 millió a külföldi munkavállalók száma, majd még ugyanazon a napon közölni kényszerült, hogy a helyes szám még 400 ezerrel magasabb.

Vagyis az első hivatalos bejelentéssel szemben Nagy-Britanniában nem 800 ezer, hanem 1,5 millió külföldi dolgozik azokon a munkahelyeken, amelyeket az elmúlt 10 évben létesítettek.

A külföldiek részarányát is felfelé kellett javítania a londoni kormánynak. Korábbi bejelentései szerint az elmúlt évtized új munkahelyeinek 30-40 százaléka jutott a külföldieknek. Most viszont a BBC által megszerzett legfrisebb kormányadatok szerint az új munkahelyek 52 százalékán dolgoznak külföldiek.

1997 óta 2,7 millió új munkahely létesült Nagy-Britanniában.

Nagy-Britannia azon kevés EU-tagállamok közé tartozik, amelyek a 2004-es bővítéskor azonnal beengedték munkaerőpiacukra az egykori szocialista országok állampolgárait. A legtöbben Lengyelországból éltek ezzel a lehetőséggel.

A londoni kormányra újabban egyre nagyobb nyomást gyakorol a konzervatív ellenzék, hogy korlátozza a munkavállalók bevándorlását. Erősek a félelmek, hogy még több emigráns érkezik a Lengyelországnál alacsonyabb életszinvonalú Romániából és Bulgáriából, amelyek 2007. január 1. óta tagjai az EU-nak. Ezért a brit kormány korlátozást vezetett be a szakképzetlen román és bolgár munkavállalókra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!