Nagyvilág

2007.10.30. 13:22

Műholdas térmegfigyelés a Hoverlán?

<p>Kárpátalja – Az ukrán belügyminisztérium azt tervezi, hogy a tél folyamán térmegfigyelő rendszert épít ki az ország legmagasabb pontján az esetleges vandál cselekedetek megelőzése érdekében.</p>

A belügyi tárca illetékeseinek elképzelése szerint a létesítendő megfigyelő rendszer segítségével ellenőrizhetővé vélik a Hoverla 2061 méteres csúcsára indulók száma, illetve az „ország tetejére” feljutók viselkedése.

Az Ukrán Kárpátok legmagasabb hegycsúcsa az utóbbi időkben az ország egyik nem hivatalos jelképévé vált, amiben nem kevés szerepe volt Viktor Juscsenko államfőnek, aki éves rendszerességgel meghódítja az ormot. Az évek során számos állami jelkép került elhelyezésre a több mint 2 kilométeres magasságban, amely egyre inkább politikai és vallási tömegrendezvények helyszínévé válik.

Legutóbb az úgynevezett Eurázsiai Ifjúsági Szövetség aktivistái hódították meg a csúcsot, ahol csúfot űztek az ott elhelyezett ukrán állami jelképekből.
A közeljövőben kiépítendő tér-, azaz sokkal inkább csúcsfigyelő rendszer által rögzítésre kerülő adatok a tervek szerint a műholdas hírközlési rendszer segítségével jutnak el majd a megfigyelők monitoraira.

A technikai megoldások részletei egyelőre nem ismeretesek. Valószínűleg nagy nehézségeket okoz majd az a tény, hogy a Hoverla csúcsa fokozottan veszélyeztetett a villámtevékenység szempontjából. Csak egy példa: a hegyet megmászni szándékozók számára a kirándulás egész ideje alatt szigorúan tilos a mobiltelefonok használata.

– Palkó István –

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!