Nagyvilág

2007.10.03. 10:40

Lengyelország mégis hív megfigyelőket a választásokra

<p>Lengyelország mégis meghívta az Európai Biztonsági és Együttműködési Tanács (EBESZ) megfigyelőit, hogy ellenőrizzék a parlamenti választások tisztataságát, jelentette be a varsói külügyminisztérium szerda reggel.</p>

Az ellenzék szerint diktatórikus módszereket alkalmazó lengyel kormány korábban megtiltotta a szervezetnek, hogy munkatársai felügyeljék az október 21.-én esedékes szavazást.

Élve jogával, az EBESZ szeptemberben bejelentette, hogy megfigyelőket küld a lengyel parlamenti választásokra. A Kaczynski-kormány akkor tiltakozott a döntés ellen, azt állítva, hogy a szervezet ezt csak Varsó felkérésre tehetni meg. A lengyel ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy az titkosszolgálatokkal figyelteti politikai ellenfeleit.

A kabinet tagadja a vádakat, Kaczynski szerint az ország demokratikus intézményrendszere szilárd.

Megsebesült a lengyel nagykövet egy bagdadi robbantásban
Bomba robbant a lengyel nagykövetség konvoja mellett szerda reggel Bagdadban - jelentette be a varsói külügyminisztérium. A nagykövet megsebesült a támadásban, de a saját lábán tudta elhagyni a helyszínt. Egy út szélén elhelyezett bomba robbant a gépjárműoszlop mellett, három autó súlyosan megrongálódott, áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.
Lengyelország a főbb amerikai hadműveletek befejezése óta állomásoztat csapatokat a megszállt Irakban. Lengyel parancsnokság alatt működik az a Bagdadtól délre fekvő terület, ahol a magyar katonák is szolgáltak.

 

Kapcsolódó anyagok

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!