Nagyvilág

2007.10.28. 12:50

Harcok Afganisztánban - körülbelül 80 tálib halt meg

<p>Musza Kala - Afgán és nemzetközi csapatok majdnem hét tucat tálib felkelőt öltek meg Afganisztán déli részén, Musza Kala város közelében - olvasható az Egyesült Államok vezette szövetség vasárnapi közleményében.</p>

Hilmend tartományban hat órán át tartott az összecsapás szombaton.

A BBC brit közszolgálati műsorszolgáltató meg nem erősített információi szerint egy faluban 15-20 civil meghalt a szombati összecsapások alatt. A helyi afgán parancsnok azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy egyetlen katona vagy civil sem halt meg a harcokban.

Szeptemberben a koalíciós erők offenzívát indítottak a tálibok ellen, akik Musza Kala városát februárban foglalták el. Ezen a környéken termesztik a tálibok fő pénzügyi forrását jelentő ópium nagy részét.

A BBC helyi tudósítója szerint a tálib áldozatok száma a koalíciós erők katonáinak helyszíni becslése. Gyakran később sem lehet pontosítani a számot, mert a holttesteket eltemetik vagy elviszik.

A szélsőséges tálib kormányzatot 2001-ben nemzetközi katonai erők távolították el. A nemzetközi csapatok azóta harcolnak a felkelőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!