Nagyvilág

2007.10.30. 10:00

Argentin elnökválasztás

<p>Valószínűleg az argentin elnök felesége, Cristina Fernandez de Kirchner nyerte az államfőválasztást - jelentette az AFP hétfőn. <DIA width="850" height="630" alt="Argentin elnökválasztás 2007.10.30."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Argentin_eln_kv_laszt_s_2007_10_30_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="10" alt="Argentin elnökválasztás 2007.10.30." src="http://www.boon.hu/bilder/icons/kamera.gif" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://www.boon.hu/engine.aspx/displayall/1#forum"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/forumbug.gif" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/first_ladyb_l_eln_kasszony.pdf"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/SysRes/Sites/BOON/Pics/Icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>First Ladyből elnökasszony</B></A></p>

A szavazatok negyedének összeszámlálásakor 43 százalékos támogatottságot élvezett Kirchner asszony, ami a duplája legközelebbi riválisának.

A hétvégi voksolás előtti közvélemény-kutatások az 54 éves szenátorasszony győzelmét jelezték előre: a 27 millió argentin szavazóból a 13 jelölt közül őt támogatták előzetesen a legtöbben.

Férje, az 57 éves Kirchner rendkívül népszerű Argentínában, hiszen az ő négyéves elnöksége alatt került ki az ország egy mély gazdasági válságból.

Cristina Fernandez de Kirchnert gyakran hasonlítják Hillary Clintonhoz, lévén ő is olyan elnökfeleség, aki szenátorként kivette részét férje mellett a politikából.

Arroganciája és dizájner ruhái az argentin ikon, Evita Peron emlékét is felidézik, aki Juan Peron elnök második felesége volt. Kirchner asszony lehet Argentína első megválasztott női államfője.
Juan Peron harmadik felesége, Isabel volt az első női elnök Argentína történelmében, de ő sosem indult választáson. Férje 1974-es halála után emelték elnöki pozícióba az addigi alelnökiből.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!