Nagyvilág

2007.10.31. 16:02

A Pentagon nem szolgáltatná ki a biztonsági cégeket az irakiaknak

<p>Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon nem ért egyet az iraki kormánykabinet törvénytervezetével, amely saját ellenőrzés alá vonná a külföldi biztonsági cégeket.</p>

Erről név nélkül nyilatkozó kormánytisztviselők beszéltek a sajtó képviselőinek. Az ügy másik fejleménye, hogy Condoleezza Rice és a külügy vezetése nem tudott arról, hogy a minisztérium diplomáciai biztonsági irodája (amelynek vezetője, Richard Griffin, a múlt héten mondott le a botrány miatt) büntetlenséget ígért a Blackwater biztonsági cég embereinek.

Az új iraki törvénytervezettel kapcsolatban Washington azt mondja, hogy az kiszolgáltatottá teszi az amerikai kormányzat által megbízott biztonsági cégek alkalmazottait a terroristáknak és az iraki hatóságoknak is.

Az iraki parlament olyan törvényt készül elfogadni, amely a biztonsági szabályok megsértése esetén a külföldi cégeket is büntethetővé teszi, mégpedig az iraki törvények szerint. Ezek a cégek még az amerikaiak vezette átmeneti hatóság által hozott rendelet értelmében büntetlenséget élveztek az ideiglenes iraki kormánytól, a helyi hatóságok semmilyen formában nem ítélkezhettek felettük. Ahogy Ali al-Dabbagh iraki kormányszóvivő fogalmazott: a korábbi, 17-es számú, az amerikaiaknak védettséget biztosító intézkedés hatályát ezennel eltörlik.

Az irakiak egy része korábban is törvények felett álló zsoldosként tekintett az amerikai védelmi és külügyminisztérium által felkért biztonsági magáncégek kommandósaira, de a szabályozás létrehozásának a Blackwater-ügy adott lökést. Szeptember 16-án az amerikai Blackwater biztonsági cég 17 irakit ölt meg. A washingtoni viszgálat szerint önvédelemből következett be a tragédia. A bagdadi vizsgálat ugyanakkor egyértelműen állítja, hogy az irakiak nem nyitottak tüzet az amerikaiakra. Az iraki hatóságok 136 millió dolláros kártérítést követelnek az Egyesült Államoktól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!