Multimédia

2008.11.17. 10:25

"60 watt" - avagy 1968 a technika tükrében

<p>Zománcozott henger alakú mosógép, japán tranzisztoros zsebrádió, Orionton táskarádió, Terta magnetofon és Lehel frizsider, mások mellett ezeket a már technikatörténeti ritkaságokat vehetik szemügyre a látogatók az Elektrotechnikai Múzeumban.</p>

A "60 watt" című tárlat a negyven évvel ezelőtti technikai vívmányokat vonultatja fel, amikor egy kávéfőző készüléket még akár 70 forintért is megvásárolhattak a háziasszonyok. A kiállítást szerdától december 20-ig nézhetik meg az érdeklődők a budapesti kiállítóhelyen.

A "60 watt" című kiállítás három tematikus egységben foglalja össze, hogy a hatvanas évek tárgykultúrája és a háztartási gépek, hogyan alakították át a mindennapokat, miként változtatták meg az életnívót, illetve formáltak át a fogyasztási szokásokat. A látogató megtudhatja, hogyan vált a rádiózás és a televíziózás népszórakozássá, illetve az sem marad rejtve, milyen változásokat eredményezett a munkaidő csökkentése az emberek életvitelében. A kiállítás rendezői két helyszínt - Magyarországot és az egykori Csehszlovákiát vették górcső alá.

A kiállítás közönsége találkozhat a hatvanas évek jellegzetes márkáival is: például a pontosan negyven évvel ezelőtt, 1968-ban magyarországi forgalomba került Coca-Colával, illetve a cseh és szlovák változatával, a Kofolával is. A magyar és csehszlovák ipar híres termékei mellett, megjelennek a szórakoztató elektronika vívmányai, például a Mambó és Terta magnók, valamint a Pacsirta rádió.

Az árak sem maradnak rejtve a látogatók előtt.

Az évtized közkedvelt Porex típusú porszívóját már 47 forintért, a kétszemélyes elektromos Autopress kávéfőző készüléket pedig 100 forintért vihették haza a korabeli vásárlók.

A tárlaton kiállított háztartási gépek mellett, korabeli reklámkampányok, termékkatalógusok, karikatúrák mutatják meg azt az időszakot, amikor az asszony helyett, a gép vált a háztartás rabszolgájává - emlékeztetőül 1968-at írunk.

A december 20-ig látogatható kiállítás rendezője az Országos Műszaki Múzeum.

  • Netre kerülnek a holdszondák elfeledett képei
    A szükséges hardvermonstrumot több mint 20 évig egy garázsban tárolták, s így van esély a 25 tonnányi mágnesszalag tartalmának megmentésére.

  • YouTube helyett TroopTube
    Saját videómegosztót indított el szerdán az amerikai védelmi minisztérium. A TroopTube célja, hogy a külföldön szolgáló katonák és otthon maradt szeretteik tarthassák a kapcsolatot.

  • Videós chat a Google levelezési rendszerében
    Telefonos és videós chaten keresztül is cseveghetnek ezentúl az ismerőseikkel a Google e-mail szolgáltatását használók.
  • IT/Multimédia
  •  

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!