Multimédia

2008.07.11. 13:38

Egy terabájt felett a Seagate merevlemeze

<p>Nem kevesebb, mint másfél terabájtos méretével jelenleg a Seagate modellje kínálja a legnagyobb tárolókapacitást.</p>

A gyártók gyakorlatilag presztízskérdést csinálnak abból, ki gyártja épp a legnagyobb méretű merevlemezt. Nem véletlenül, hiszen egy-egy mérföldkőnek kikiáltott modell mindig nagy visszhangra talál, mint ahogyon a keresztség alatt a 7200.11-es sorozatszámmal ellátott Seagate Barracuda modell is, amely abban a tekintetben valóban érdekes darab, hogy elsőként lépte át az egy terabájtot az asztali gépekbe szánt lemezek között.

Sőt! Az amerikai gyártó nem aprózta el a dolgot, s amolyan "legyen kövér a lúd" alapon a lemez tárkapacitását egyenesen másfél terabájtra, azaz mintegy 1500 GB-ra szabta. A lemez sebessége 7200 fordulat percenként, 32 megás pufferrel van ellátva, és SATA II-es porton működik. A legnagyobb Seagate-ben 4 lemeztányér foglal helyet, egyenként 375 gigás kapacitással, hála a gyártó új adatsűrítési eljárásának.

Hiába az őrült versenyfutás a márkák között, a felhasználók jó része nem látja értelmét, nem érzi szükségét a terabájtok beköszöntének, főleg azért nem, mert a tárhelyek jellemzően egyre inkább online felületekre tevődnek át, a hagyományos adattárolók elvesztették korábban betöltött szerepüket. Talán a mobileszközök az a kategória, ahol komolyabb kihívást jelent még a tárolókapacitás növelése. A Seagate e tekintetben is úttörő szerepet követel magának, terveik szerint ők lesznek az elsők, akik noteszgépbe szánt (2.5 colos) modelljükkel elérik a fél terabájtot.

Alig néhány hónapja csupán, hogy a gyártó legyártotta azt a merevlemezt, amely az egymilliárdomodik volt a sorban. A tizedik számjegyet a Seagate 29 év alatt érte el. Az első lemezük 2.5 kilót nyomott, 5 MB tárolókapacitással bírt, és 1500 dollárba került, azaz megabájtonként 300 dollárt kellett áldoznia annak aki ilyen luxuscikkre vágyott annak idején. Ma ez az összeg nagyjából 0,0002 dollár megabájtonként.

Kapcsolódó:

  • A zenehallgatás jótékony hatásai
  • Pénzbírság a hírközlési szolgáltatóknak
  • Érkezik a digitális papír
  • Diablo III trailer
  • IT/Multimédia
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!