Mezőkövesd hírei

2017.02.07. 11:14

Görögkatolikus templom épülhet Mezőkövesden

Mezőkövesd - Évek óta nincs saját temploma a helyi közösségnek, más beruházások is várhatók az egyházmegyében.

Mezőkövesd - Évek óta nincs saját temploma a helyi közösségnek, más beruházások is várhatók az egyházmegyében.

Templom építését tervezik Mezőkövesden a görögkatolikusok. A Miskolci Egyházmegye mindehhez ingyenesen telket is kap az önkormányzattól a Szőlő és a Barack utcák közötti területen, döntött nemrégiben a város vezetése. Az erre az évre tervezett építkezést főként állami forrásból tervezik, az egyházmegye az előkészítésben és megvalósításban, a helyi hívek a megvalósítás és a fenntartás szakaszában vállalnak jelentős erőfeszítést.

A cél a közösség méretéhez, fejlődési lehetőségeikhez illeszkedő liturgikus tér kialakítása. Varga-Juhász Bernadett

A tervező kiválasztása Varga-Juhász Bernadett egyházmegyei szóvivő tájékoztatása szerint folyamatban van, a cél a közösség méretéhez, fejlődési lehetőségeikhez illeszkedő, körülbelül 50 fő rendszeres befogadására alkalmas liturgikus tér kialakítása. A hívek korábban a Szent László-templomban, újabban a volt tűzoltó kultúrközpontban gyűlhettek össze istentiszteletre, általában 25–30-an. Hogy a város kap-e saját papot, csak a templomépítés után mérlegelik. Egyelőre egri szervezőlelkészük látja el a közösség és a házi segítségnyújtó szolgálat lelki szükségleteit.

Mezőkövesden és környékén a 2011-es népszámlálási adatok szerint a lakosság fél százaléka volt görögkatolikus, a megyében öt százalék az arányuk. A KSH szerint 2011-ben 34 ezren vallották magukat Borsodban a felekezet tagjának, míg tíz évvel korábban és 1949-ben is 54 ezren (igaz, 2011-ben 2001-hez képest százezerrel többen nem válaszoltak a vallási hovatartozással kapcsolatos kérdésre). A Miskolci Egyházmegye tájékoztatása szerint a görögkatolikusok manapság a városok környékén vannak legtöbben, hiszen azokból a kis falvakból, amelyek a Csereháton, Észak-Borsodban hagyományosan görögkatolikusok voltak, nagyon sokan átköltöztek az elmúlt évtizedek során délebbre és nyugatabbra.

Jelentős állami támogatás

Az egyházmegye több mint húsz köznevelési és szociális intézményt, valamint száznál több templomot, ezen belül jelenleg 60 parókiát tart fenn. A karácsony előtt az egyházaknak kiosztott 120 milliárd állami forintból a Miskolci Egyházmegyének 3,155 milliárd forint jut. Varga-Juhász Bernadett szóvivő szerint ezzel a köznevelési és szociális intézményi munka minőségének javítására, valamint közösségfejlesztéssel kapcsolatos területek fejlesztésére kaptak lehetőséget az egész megye legkülönbözőbb területén. Működtetett intézményeik és néhány parókiális közösségük több évtizednyi hátrány ledolgozásában kap így jelentős segítséget a társadalom egészének javára végzett munkájukhoz a felelős partnerség és a szubszidiaritás nemes elvének megfelelően.

ÉM-TB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!