Magyarország

2019.04.07. 11:11

Ezen a héten még oltható a gyümölcsfa

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Idén március 31-re esett Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, ami egyben azt jelenti, most van itt az ideje a gyümölcsfaoltásnak.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Idén március 31-re esett Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, ami egyben azt jelenti, most van itt az ideje a gyümölcsfaoltásnak.

Hasznos tudomány

A módszer nem csak arra alkalmas, hogy egy kevésbé értékes, rosszul termő gyümölcsfát anélkül cseréljünk ki, hogy ki kellene vágnunk és újat ültetni. De hasznossá tehetünk így egy magról kinőtt vadhajtást, aminek egyébként nem látnánk hasznát, ahogy nagy segítség lehet az oltás akkor is, ha kevés a helyünk arra, hogy többféle gyümölcsfát ültessünk.

Az oltás történhet úgy is, hogy a fiatal alanyt a törzsénél a megfelelő helyen – ahol még nem ágazik el, de jó a vegetáció, a kéreg és a háncs könnyen felszedhető – egyszerűen elfűrészeljük, majd a törzscsonkot bevágjuk, és a vágatba beszorítjuk az ékirányba megvágott végű oltóvesszőt, aztán szorosan összekötjük és szigszalaggal, ragasztófóliával minél légmentesebben összeragasztjuk. De már lehet kapni az üzletekben oltószalagot is, amelyen a rügy át tud nőni.

Van, aki ilyenkor egy, kettő, esetleg három vagy négy oltóvesszőt használ egy törzs­be belehelyezve, de olyan is akad, aki a törzs vastagságával megegyező átmérőjű oltóággal dolgozik.

Másik módja az oltásnak, ha egy nagyobb, idősebb fát használunk alanynak, és annak egy-egy ágába oltjuk a vesszőt.

De talán a legegyszerűbb és a vegetatív szaporítások között legjobban használható módszer a szemzés. Ennek a lényege, hogy az egyik növényen kifejlődött rügyet be kell ültetni a kiszemelt, másik növény ágának héja alá. Ez kevésbé számít „agresszív” beavatkozásnak, mint az ágba vagy törzsbe oltás, és szélesebb felhasználást is tesz lehetővé.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!