Magyarország

2019.02.19. 18:02

Sasleltár önkéntesekkel

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Másodszor készült el a teljes Kárpát-medence közös téli sastérképe.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Másodszor készült el a teljes Kárpát-medence közös téli sastérképe.

Idén januárban tizenhatodik alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve állította össze az MME a sasleltárt az Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekt keretében. 2019-ben másodszor a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak a kezdeményezéshez – adta tudtul az egyesület.

Nem félnek az autótól

– Az egy időben történő megfigyelések miatt „sas­szinkronnak” nevezett számláláson 488 felmérő vett részt. A tavalyi kezdeményezés folytatásaként a hazai szakemberekhez idén is csatlakozott szlovák, cseh, osztrák, szerb és román kollégák segítségével a Kárpát-medence szinte valamennyi jelentős sastelelőhelyét felmérték a szakértők, így a lehető legpontosabb képet kaphattunk az itt tartózkodó sasfajokról és ezek egyedszámáról – mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Terepjárókkal végzik a bejárást, mert így hatékonyabb a felmérés, mint gyalog.

– Két és fél kilométerszer, két és fél kilométeres négyzeteket tartalmazó rácshálózatra osztotta föl a Pannon régiót az MME monitoring központja. Ezeket a rácshálókat kapják meg a felmérők a saját működési területükhöz kapcsolódva, mert így hatékonyabban lehet bejárni a klasszikus ragadozómadár telelőhelyeket. A bejárásokat terepjárókkal végezzük, mert az autókat már megszokták a madarak, és akár tíz méter távolságig is bevárják a járművet. A klasszikus ragadozómadár telelőhelyek nem a zárt erdőségek, hanem a nyílt sík és dombvidéki gyepek, szántók, ahol a gazdák és vadászok rendszeresen autóval közlekednek. Viszont, ha gyalog próbálnánk megközelíteni az állatokat, egy kilométerről is felrepülnének – magyarázta Orbán Zoltán.

A három nap alatt Magyarországnak kevesebb mint az ötödét érintik a távcsöves, teleszkópos megfigyelések, ez óriási munka.

Nincs állományhiány

– A feladatok nagy részét ragadozó madár ismeretekkel rendelkező önkéntesek végzik. A 2019. évi sasszinkron során Magyarországon összesen 725-748 rétisast és 397-411 parlagi sast sikerült megfigyelni. Ez a szám a hat résztvevő közép-európai ország összesítésében 992-1060 rétisast és 509-538 parlagi sast jelent. Az eredmény kapcsán nem ért minket meglepetés. Nem tapasztaltunk nagyobb állományhiányt, ami mindenképpen biztató. Annak különösen örülünk, hogy mérgezéssel sem találkoztunk. A tél korai szakaszában általában kevesebb madár érkezik, de ez időjárásfüggő is. A honlapunkon megtalálhatók az adatok megyék szerint grafikonokkal és táblázatokkal. Az Észak-Magyarországi régió területén a földrajzi adottságokból eredően kevesebb a réti sas a vizes élőhelyek hiányában, és magasabb a parlagi sasok száma – magyarázta a szóvivő.

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!