Magyarország

2018.10.24. 14:18

Gerincferdülés: idejekorán el kell kezdeni az orvosi kezelését

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Jaj, a gerincem! Ülj egyenesen! Ugye ismerősek a mondatok? Interjú: Glonczi Tamással.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Jaj, a gerincem! Ülj egyenesen! Ugye ismerősek a mondatok? Interjú: Glonczi Tamással.

Sok gyermeknek és fiatal felnőttnek van gerincferdülése. Glonczi Tamás gyógytornásztól – aki a Diósgyőri Kórházban dolgozik – azt kérdeztük, hogy mi is a gerincferdülés.

Sokaknak kell gyógytornára járniuk.­­ A fűzőt akár napi 16–18 órán át kell viselni.” Glonczi Tamás

Mint elmondta, a gerincferdülés a gerincoszlop oldalirányban történő kóros elváltozása, elhajlása. Gyakran nemcsak oldalirányba történik az eltérés, hanem egy tengely irányú elcsavarodás is bekövetkezik, ami ezeket az elváltozásokat okozza. Kis bordapúpok alakulnak ki, a laikus is látja, hogy itt valami nincs rendben.

Ilyenkor kell mindenképpen szakemberhez vinni a gyermeket?

Igen. Természetesen attól függően, hogy milyen mértékű az elváltozás, a szakember terápiát választ. Vannak olyan enyhébb változatok, amikor elegendő a torna, a legsúlyosabb esetekben azonban a fűző viselése is szóba jön gyógytornával kiegészítve, és legrosszabb esetben a műtét.

Hány éves korban lehet egy gyermeknek gerincferdülése?

Tízéves korára már mindenképpen látnia kellene szakembernek vagy orvosnak a gyerekeket, akkor kiszűrhető a rendellenesség. Ez idő tájt, azaz 10-12 éves korban indul meg a gyors növekedés, ilyenkor egy enyhe gerincferdülés átválthat durva fokozatba. Erre is igaz az, hogy minél hamarabb kerül orvoshoz a gyerek, annál könnyebb kezelni és gyógyítani.

Sokat emlegetik a Schroth-­terápiás kezelést. Az mit jelent?

Katerina Schroth saját magán fejlesztett ki egy módszert. Ma már a világon mindenütt elismerik, elfogadják. Jelenleg ez a legjobb módszer a gyógytornás terápiában. Egy speciális képzésen lehet ezt a technikát elsajátítani. Lényegében ezt minden gyógytornásznak ismernie kell. Tulajdonképpen egy három dimenzióban végzett terápiáról van szó. Úgy kell elképzelni, hogy van egy előre irányú, egy oldal irányú eltérés, és van egy elcsavarodás. Ezt a három irányt egy megfelelően kinyújtott, felegyenesített helyzetben tartva próbálja erősíteni a gerincet úgy, hogy ott tartja a csigolyákat a helyükön. Vagyis ez a gerincet a helyére módszer.

Mennyi ideig tart vagy tarthat egy ilyen kezelés?

Elkezdjük 10-12 éves korban, és utána évekig tarthat a kezelés. Nyilván attól függ minden, milyen fokú a gerincferdülés. Mennyire csavarodik el, mennyire érintett a medence terület.

Mi történik, ha valaki nem kezelteti a gerincferdülést?

Minden a mértéktől függ. Lehet, hogy valaki gyermekkorától gerincferdüléssel él, nem okoz panaszt, de később, ha idősödik, már nemcsak a gerince, hanem a végtagjai is fájhatnak ettől. Aszimmetrikus járás alakul ki, a boka, a térdízületek fájhatnak. De kialakulhat csigolyaporckopás is a gerincről.

Mit tanácsol a szülőknek? Hogyan vehetik észre, hogy gerincferdüléses a gyermekük?

Állítsa maga elé háttal a gyereket. Először nézze meg, hogy egyforma magasságban vannak-e a vállak. Jellemző-e, hogy a gyerek a fejét egy kicsit jobb vagy bal oldalra billenti. Előre kell hajoltatni a gyermeket, végigsimítani a gerincén kézzel, két ujjal a gerincoszlop két oldalán. Így lehet megfigyelni, hogy van-e kiemelkedés, göb a gerinc mentén. Ha ezek közül az eltérések közül bármelyiket tapasztalja, feltétlen vigye orvoshoz a gyereket.

Mennyire gyakori a gerinc­ferdülés a gyerekeknél?

Sajnos sokan vannak. Egyre több a fűzős gyerek is. Sokaknak kell gyógytornára járniuk. A fűzőt akár napi 16-18 órán át kell viselni. Van, akinek azt javasolják, hogy fűzőben kellene­­­­ aludni is. Meg lehet szokni. Kamaszkorban már nem szeretik a gyerekek. Sőt, mondhatom, hogy nem akarják hordani a fűzőt. A gerincferdülés javítása­­­ akkor hatékony, ha még a növekedés befejezése előtt megkezdjük a kezeléseket.


Csökken a fizikai terhelhetőség

A gerincferdülés legjellemzőbb tünete az, hogy aszimmetrikussá válik a váll, emellett pedig hátfájás is jelentkezhet.

A gyerek hamar elfárad, csökken a fizikai terhelhetősége. Ez arra vezethető vissza, hogy a gyenge hátizomzat kisebb terhelést bír el, hamarabb elfárad, akár be is görcsölhet. Látványos tünet lehet az is, hogy a csípő egyik oldala magasabban áll.


Lányoknál alakul ki inkább

A fiatalok körében a gerincferdülés előfordulása jelenleg 15 százalék körülire becsülhető. Ismert az is, hogy a lányoknál kétszer olyan gyakori ez a tartáshiba, mint a fiúknál. Gerincferdülés leggyakrabban abban az életszakaszban alakul ki, mikor a fiatalok növekedése felgyorsul. Megfigyelhető az is, hogy évről évre több gyereket és fiatal felnőttet érint ez a probléma, aminek oka az, hogy a gyerekek egyre hamarabb érnek, egyre jobban felgyorsul a biológiai fejlődésük, de az izomerejük növekedése nincs arányban a növekedésükkel.

Ezt a tartáshibát ma már nagyon gyakran ismerik föl, lévén az óvodákban és iskolákban már szinte mindenhol végeznek ezt kimutató szűrővizsgálatokat. Ennek ellenére van arra példa, hogy későn fedeznek föl ilyen eseteket. Idősebb korban ilyen probléma már jóval ritkábban alakul ki, lévén megjelenése főképp a növekedéshez köthető.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!