Magyarország

2013.04.18. 20:52

Árvíz/belvíz - Kisebb árhullám lassítja a tetőzést a Közép-Tiszán

Szolnok, 2013. április 18., csütörtök (MTI) - Az előre jelzett vízszintekkel, ám egy kisebb árhullám miatt két-három nappal később tetőzik a Tisza a folyó középső szakaszán - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) vezetője csütörtökön az MTI-vel.

Szolnok, 2013. április 18., csütörtök (MTI) - Az előre jelzett vízszintekkel, ám egy kisebb árhullám miatt két-három nappal később tetőzik a Tisza a folyó középső szakaszán - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) vezetője csütörtökön az MTI-vel.

Lovas Attila tájékoztatása szerint a Közép-Tiszán csütörtök reggel Szolnoknál a harmadfokú készültségi szintet meghaladó 856 centiméteres vízállást észleltek. A legújabb, immár nyolcadik árhullám miatt a folyó tetőzése ugyanitt 860-880 centiméterrel vasárnap-hétfőre várható.

A Tisza áradása és visszaduzzasztó hatása miatt lezárták a Közös-főcsatorna Tószegnél lévő torkolati zsilipjeit, és megkezdték négy nagy teljesítményű szivattyú telepítését. Ezzel egy időben a Gerje-Perje-csatornákon az összegyűlt víz visszatartását rendelték el harmadfokú belvízvédelmi készültség mellett.

A Hármas-Körös, a Zagyva és a Tarna, valamint a Hortobágy-Berettyó is apad. A Kötivizig mintegy 560 kilométer hosszú védvonalon, illetve a hanyi-tiszasülyi és a nagykunsági árvízi tározók gátjain tart fenn árvízvédelmi készültséget.

Harmadfokú védekezési szint van érvényben 428 kilométeren: a Tiszán Kisköre és Csongrád között, a Zagyva mindkét partján Szolnoktól Újszászig, a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcagtól Túrkevéig, továbbá a Hármas-Körös jobb partján Kunszentmártontól Csongrádig.

Pontszerű a harmadfokú készültség ezen kívül a Tisza mentén a tiszasülyi őrjárásban, az új sajfoki zsilipnél és a Hármas-Körös jobb partján a szelevényi őrjárásban, a tóközei zsilipnél. A szolnoki és a lakiteleki önkormányzat szintén harmadfokú árvízvédelmi készültséget tart fenn.

A magas vízállás következtében egyre nagyobb területen jelentkeznek árvízi jelenségek: Szolnokon a milléri őrjárásban és Tiszasasnál mintegy 26 kilométeren észleltek buzgárt, fakadóvizet, csaknem kilenc kilométeren talpszivárgást, Zagyvarékas és Martfű térségében mintegy 12 hektáron elöntést.

A Tisza teljes megyei szakaszára általános halászati és horgászati tilalmat rendelt el a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága, a Csongrád megyei igazgatóság pedig hasonló határozatot hozott a Hármas-Körös torkolati szakaszára. Továbbra is érvényben van a hajózási tilalom, valamint az érintett töltésszakaszokon a közlekedés tilalma gépjárműre és kerékpárra vonatkozóan egyaránt.

Az árvízi védekezésben részt vevő 1078 ember munkáját a győri vízügyi igazgatóságtól 22 műszaki beosztású munkatárs, valamint egy-egy győri és bajai vízhozammérő csapat is segíti.

A kedvező időjárás ellenére szerdán csak kismértékben, 750 hektárral csökkent a belvízi elöntések nagysága a Kötivizig területén, jelenleg 23 250 hektárt tesz ki. Több belvízvédelmi szakaszon is mérsékelték a készültségi szinteket, már csak Karcag és Cegléd térségében tartanak fenn harmadfokú riasztást, míg az önkormányzatok közül Fegyverneken van hasonló készültség.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!