Magyarország

2013.02.21. 20:22

Óceániai ékszerek a debreceni Déri Múzeumban

Debrecen, 2013. február 21., csütörtök (MTI) - Bíró Lajos néprajzkutató által gyűjtött óceániai ékszerekből nyílt tárlat csütörtökön a debreceni Déri Múzeumban Kauri és nagyító címmel.

Debrecen, 2013. február 21., csütörtök (MTI) - Bíró Lajos néprajzkutató által gyűjtött óceániai ékszerekből nyílt tárlat csütörtökön a debreceni Déri Múzeumban Kauri és nagyító címmel.A Néprajzi Múzeum Bíró Lajos-gyűjteményének vándorkiállításaként Debrecenbe érkezett anyagot a kutató 1896 és 1902 között gyűjtötte össze az akkor részben német gyarmat Új-Guinea szigetén, annak is leggazdagabb lelőhelyén, a Huon-öbölben.

A közönség a tárlaton betekintést kaphat az őslakosok szokásaiba, társadalmi tagozódásába, hétköznapjaikba és ünnepeik vagy éppen gyászuk időszakába az ékszereken keresztül. Olyan különlegességek is megjelennek, mint a teknőspáncélból készült fülbevalók, vaddisznóagyar melldíszek, bambuszfésűk, madártollból összeállított fejdíszek és homlokvédők vagy a háncsolt övek és karkötők.

"A helyi értékek közvetítésén túl a megújult Déri Múzeumnak az is fontos küldetése, hogy befogadja és bemutassa más népek kultúráját. A debreceni önkormányzat az intézmény új fenntartójaként jó gazdája kíván lenni a múzeumnak, és igyekszik megfelelni az elvárásoknak" - hangoztatta Somogyi Béla, Debrecen alpolgármestere a megnyitón.

Hozzátette: a kiállítás az értékközvetítésen túl azt is üzeni, hogy büszkének kell lennünk azokra a magyarokra, akik más népek kultúrájának megismerésén és megismertetésén fáradoztak.

Antoni Judit régész, néprajzkutató a tárlat anyagának bemutatásakor felhívta a figyelmet arra, hogy a mintegy húszezer szigetből álló óceániai térség legnagyobb szigete Új-Guinea, amely az egyik leggazdagabb néprajzi örökséggel rendelkezik. Bár az európaiak csak a 16. században fedezték fel a térséget, azt már több mint százezer éve emberek lakják. Új-Guineába is több hullámban települtek emberek az elmúlt ötvenezer évben.

"A kiállítás anyaga és Bíró Lajos életműve azért is világszínvonalú, mert rendkívül precízen, jegyzeteket és fényképeket készítve katalogizálta a tárgyakat. Kutatásai során nem kifosztotta az őslakosokat, hanem partnerként kezelte őket, velük élt, így mélyrehatóan meg is ismerte szokásaikat a velük töltött évek alatt" - magyarázta a néprajzkutató.

Az 1931-ben elhunyt kutató, Bíró Lajos maga is tanult Debrecenben és egyik itteni tanárának mentorálásával kezdett néprajzzal is foglalkozni teológiai tanulmányai során.

A száznál több tárgyat felvonultató kiállítást a Déri Múzeumban április 28-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!