Magyarország

2013.02.20. 13:39

2006 ősze - KNYF: nem bizonyítható a terrorcselekmény elkövetése, az új Btk. szerint is felelősségre vonhatók a megvádolt főrendőrök

Budapest, 2013. február 20., szerda (MTI) - A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) - a 14 rendőri vezetőt érintő vádemeléssel egyidejűleg - bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást abban az ügyrészben, amelyet terrorcselekmény gyanúja miatt folytattak a 2006 őszi tömegoszlatásokkal kapcsolatban - közölte Fazekas Géza főügyészségi szóvivő szerdán az MTI-vel.

Budapest, 2013. február 20., szerda (MTI) - A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) - a 14 rendőri vezetőt érintő vádemeléssel egyidejűleg - bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást abban az ügyrészben, amelyet terrorcselekmény gyanúja miatt folytattak a 2006 őszi tömegoszlatásokkal kapcsolatban - közölte Fazekas Géza főügyészségi szóvivő szerdán az MTI-vel.Mint mondta, a határozat arra a megállapításra jutott, hogy a terrorcselekmény tényállási elemei nem valósultak meg, ezért e vonatkozásban megszüntették a nyomozást.

Egyes jogászok nyilatkozataira reagálva, azokat cáfolva az ügyészség szóvivője hangsúlyozta, hogy mind a jelenleg hatályos, mind pedig a július 1-jén hatályba lépő új büntető törvénykönyv (Btk.) szerint is felelősségre vonhatók a múlt héten megvádolt rendőri vezetők, mivel "a rendőrség hivatásos állományú tagja" változatlanul katonának minősül.

A Magyar Hírlap Online hétfőn írt arról, hogy értesüléseik szerint a főügyészség megszüntette azt a nyomozást, amelyben Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt és a rendőrség akkori vezetőit jelentették fel magánszemélyek terrorcselekmény gyanújával.

A Magyar Nemzet keddi számában azt közölte, hogy az új büntető törvénykönyv miatt megúszhatja a felelősségre vonást a 2006-os események kapcsán megvádolt Bene László volt országos rendőrfőkapitány és Gergényi Péter volt budapesti főkapitány.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!