Magyarország

2013.01.30. 14:35

A Párbeszéd Magyarországért Platform ragaszkodik a fővárosi frakcióhoz

Budapest, 2013. január 30, szerda (MTI) - A Párbeszéd Magyarországért Platform ragaszkodik a fővárosi frakcióhoz - mondta újságíróknak szerdán Jávor Benedek. A platform alapító tagjának szavai szerint az LMP budapesti képviselőcsoportja egységesen lépett ki az LMP-ből és ennek a közösségnek "továbbra is frakcióként kell működnie".

Budapest, 2013. január 30, szerda (MTI) - A Párbeszéd Magyarországért Platform ragaszkodik a fővárosi frakcióhoz - mondta újságíróknak szerdán Jávor Benedek. A platform alapító tagjának szavai szerint az LMP budapesti képviselőcsoportja egységesen lépett ki az LMP-ből és ennek a közösségnek "továbbra is frakcióként kell működnie".A Magyar Nemzet szerdán idézte Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármestert, aki kifejtette, amíg a jogi helyzet nem tisztázódik, függetlennek kell tekinteniük a képviselőcsoport tagjait, rájuk ugyanis egyetlenegy választópolgár sem szavazott. A voksokat és az abból eredő mandátumokat a Fővárosi Közgyűlésbe jutott pártok kapták - mondta. A városvezetés sürgősen megvizsgálja a közgyűlés hatályos szervezeti és működési szabályzatát, s ha szükséges, kezdeményezik a módosítását - szögezte le Tarlós, aki szerint nem lehet, hogy az LMP-ből távozó fővárosi képviselők egy névváltoztatással "letudják" az ügyet.

Tarlós István "kicsit előreszaladt" a fővárosi frakció ügyében - vélekedett Jávor Benedek. Ettől függetlenül a budapesti képviselőcsoport sorsát az LMP Schiffer András vezette szárnyával tárgyalásokon is tisztázni kell - tette hozzá.

Mint mondta, a Párbeszéd Magyarországért Platform olyan megoldást akar találni, hogy mindkét fél számára megmaradjanak a parlamenti frakció által biztosított előnyök. Ez kölcsönösen előnyös lenne mindenkinek, de ki fog derülni, hogy sikerül-e megoldani - közölte.

A szakpolitikai kérdésekben kevés volt a nézetkülönbség a frakcióban, ezért ebben a tekintetben elképzelhető egy közös munka - közölte. A vita nem a parlamentben zajlik, mert az elsősorban arról szól, hogy hogyan kellene felkészülni a 2014-es választásokra. A közös munkát erőltetni nem lehet, arra csak akkor van lehetőség, ha mindkét fél akarja - szögezte le.

Ha a frakció egyben marad, akkor a parlamenti bizottsági helyek elosztása is a testület hatásköre. Ha feloszlik a képviselőcsoport, akkor ezekről a helyekről függetlenként le kell mondani - közölte Jávor Benedek.

Mile Lajos viszont értelmezhetetlennek, életképtelennek és a nyilvánosság számára követhetetlennek tartotta azt az elképzelést, hogy egy frakción belül két stratégiai irány jelenjen meg. Az újságíróknak nyilatkozó volt frakcióvezető-helyettes hozzátette, szerdán a párt országos választmánya kijelöli a tárgyalódelegáció résztvevőit, akik le fognak ülni a platform tagjaival és megbeszélik a kialakult helyzetet.

A fővárosi képviselőcsoport további sorsáról beszélve azt mondta, tudomása szerint párttól frakciót elvenni nem lehet, bár hangsúlyozta, hogy meg kell vizsgálni a szabályozást. Szavai szerint várhatóan a budapesti képviselőcsoport ügye is eleme lesz az LMP és a platform közötti tárgyalásoknak, mert nem csak a három fővárosi képviselőjükről van szó, de a felügyelőbizottsági tagságokról, a háttérszakértőkről és az apanázsról is.

Az LMP tavaly novemberi kongresszusa olyan határozatot fogadott el, amelyik kizárja a Lehet Más a Politika csatlakozását az Együtt 2014 választói mozgalomhoz, de felhatalmazást ad arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról. A határozat elfogadása után lemondott posztjáról Jávor Benedek akkori frakcióvezető és két helyettese, Karácsony Gergely és Szabó Tímea. Ezt követően a három politikus öt parlamenti és három fővárosi képviselőtársával együtt megalapította a Párbeszéd Magyarországért Platformot. A párt múlt hétvégi kongresszusa szombaton úgy döntött, hogy nem változtat a korábban elfogadott stratégián. Vasárnap a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kilépnek és új pártot alapítanak. A platform képviselői - amelyhez nyolc országgyűlési és a három fővárosi képviselő is tartozik - hangsúlyozták, hogy szeretnék, ha egyben maradna a parlamenti frakció, ezért tárgyalásokat kezdenek az LMP-ben maradtakkal.

Somfai Ágnes, a fővárosi önkormányzat tagja vasárnap azt mondta az MTI-nek, hogy miután a budapesti frakció mindhárom tagja a platform alapítója, ezért ők is kilépnek az LMP-ből és csatlakoznak az új párthoz.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!