Magyarország

2012.12.13. 09:03

Hallgatói tiltakozás - Új felsőoktatási törvényt követeltek Debrecenben

Debrecen, 2012. december 12., szerda (MTI) - Új felsőoktatási törvény elkészítését követelték a Debreceni Egyetemen (DE) összegyűlt hallgatók szerda este.

Debrecen, 2012. december 12., szerda (MTI) - Új felsőoktatási törvény elkészítését követelték a Debreceni Egyetemen (DE) összegyűlt hallgatók szerda este.

A DE Hallgatói Önkormányzata által a felsőoktatási keretszámok elleni tiltakozásul összehívott fórumon a mintegy ezer diák "közfelkiáltással" fogadta el a követeléseket.

Az egyetem díszudvarában megjelent hallgatók hat pontban fogalmazták meg követeléseiket: új felsőoktatási törvény, a keretszámok 2010-es szintre történő visszaállítása, minden tudományterületen a teljes állami finanszírozás, az elvont források visszaadása, a hallgatói szerződések eltörlése és az egyetemi autonómia helyreállítása.

Kőmíves Péter Miklós, a DE Doktorandusz Önkormányzatának elnöke közölte: petíciójukhoz megkezdik az aláírásgyűjtést, és december 18-án egy közös debreceni felvonulás keretében juttatják majd el a döntéshozókhoz. Körösparti Péter, a DEHÖK elnöke beszédében egy "felsőoktatási minimum" megalkotását szorgalmazta, a rektori konferencia és a középiskolás diákok bevonásával.

Fábián István, az egyetem rektora a díszudvart zsúfolásig megtöltő hallgatóknak felolvasta a Magyar Rektori Konferencia december 6-án kelt állásfoglalását a felsőoktatási keretszámokról.

A rektor szavait a transzparensekkel és táblákkal felszerelkezett diákok többször is hangos ovációval fogadták, és gyakran hosszú tapssal szakították meg.

Balogh László Levente, az egyetemi dolgozók szakszervezetének titkára bejelentette: végső esetben a sztrájk lehetőségét is megfontolják a felsőoktatást szerintük hátrányosan érintő intézkedések - keretszámcsökkentés, forráskivonás, egyetemi autonómia csökkentése - visszavonásának kikényszerítésére.

A felszólalók egyúttal valamennyien leszögezték: értelmiségiként csakis törvényes keretek közt kívánnak tiltakozni.

A hallgatók közül mintegy százan a fórumot követően gyalog vonultak az egyetemről a belvárosba.

- MTI - 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!