Magyarország

2012.12.14. 09:35

Hallgatói tiltakozás - Balog Zoltán: még módosulhatnak a felsőoktatási keretszámok

Budapest, 2012. december 14., péntek (MTI) - Balog Zoltán szerint még módosulhatnak a felsőoktatási hallgatói keretszámokra vonatkozó elképzelések. Az emberi erőforrások minisztere erről péntek reggel a TV2 Mokka című műsorában beszélt, de konkrét szakokat vagy számokat nem mondott.

Budapest, 2012. december 14., péntek (MTI) - Balog Zoltán szerint még módosulhatnak a felsőoktatási hallgatói keretszámokra vonatkozó elképzelések. Az emberi erőforrások minisztere erről péntek reggel a TV2 Mokka című műsorában beszélt, de konkrét szakokat vagy számokat nem mondott.

A tárcavezető közölte, már meghozták azokat a megalapozó döntéseket, amelyek rendezhetik a helyzetet, de nem "egyik napról a másikra" fogják a kérdést megoldani. Arra a kérdésre válaszolva, módosulhatnak-e a keretszámok, azt mondta: "igen, módosulhatnak".

A miniszter a műsorban kifejtette: minden második ember, aki elkezdi az egyetemet, nem fejezi be felsőoktatási tanulmányait, a diplomát szerzők közül pedig sokan nem a szakmájukban helyezkednek el.

Balog Zoltán közölte, meg kell nézni, mely képzésekre, diplomákra van szükség, ezeket erősíteni kell, a többinél pedig el kell dönteni, hogy invesztálnak-e bele. Hozzátette: az orvosképzésen még vitatkoznak, a pedagógusoknak sokat segítene az állam, míg a jogász- és közgazdászképzést kevésbé támogatnák.

A miniszter a diákhitellel kapcsolatban azt mondta, szerinte a hallgatók pénzt nyernek azzal, hogy csak 5-7 év múlva kell visszafizetni a hitelt garantált 2 százalékos kamattal, ennek törlesztését pedig a munkaadó átvállalhatja, és a járulékokból leírhatja majd.

A rendszerből "nem pénzt akarunk kivenni, hanem pénzt akarunk betenni" - hangsúlyozta Balog Zoltán.

- MTI - 


Amikor 2008-ban nemet mondtak a tandíjra, nehéz volt másként érteni, mint kormányváltásokon átívelő ígéretet. Bujdos Attila írása

Budapest, 2012. december 14., péntek (MTI) - A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) levélben fordul a kormány tagjaihoz és az országgyűlési képviselőkhöz választ várva arra, hogy egyetértenek-e az államilag támogatott keretszámok csökkentésével. A hallgatói szervezet elnöke jövő szerdán - a kormányülés kezdetekor - békés ülősztrájkba kezd a Parlamentnél.

Kecskemét, 2012. december 13., csütörtök (MTI) - Az előzetes konzultációk során minden szereplő egyetértett abban, hogy a jelenlegi felsőoktatási rendszer tarthatatlan; a rektoroktól a hallgatókig egyetértés volt a diagnózisban, a kiút keresésben azonban már nincs egység - mondta Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára csütörtökön Kecskeméten.

Budapest, 2012. december 13., csütörtök (MTI) - A Hálózat a Tanszabadságért szolidaritást vállal a jövőjükért tüntető középiskolás diákokkal, egyben új, megfogalmazásuk szerint európai és versenyképes oktatási rendszer kialakítását sürgetik, szerdai kijelentései miatt pedig magyarázatot, de legalább bocsánatkérést várnak a kormányszóvivőtől.

Budapest, 2012. december 13., csütörtök (MTI) - Több nagyvárosban is folytatódtak csütörtökön a felsőoktatás átalakítása elleni demonstrációk, a tiltakozáshoz középiskolások is csatlakoztak.

Budapest, 2012. december 13., csütörtök (MTI) - Az oktatási államtitkárság épülete előtt demonstráltak a középiskolások a felsőoktatási keretszámok csökkentése ellen csütörtökön. A diákok a Széll Kálmán téren tartott tüntetésükről vonultak át Pestre. Megmozdulásukat támogatta az Oktatói és a Hallgatói Hálózat is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!