Magyarország

2012.12.13. 09:30

Felsőoktatási keretszámok - Balog: a számokat még nem hirdették meg, arról még döntés sem született

Budapest, 2012. december 12., szerda (MTI) - A kormány még nem döntött a felsőoktatási keretszámokról, több tervezet van a kabinet előtt, de azok közül még nem választott - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán, az M1 Az este című műsorában.

Budapest, 2012. december 12., szerda (MTI) - A kormány még nem döntött a felsőoktatási keretszámokról, több tervezet van a kabinet előtt, de azok közül még nem választott - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán, az M1 Az este című műsorában.A miniszter hangsúlyozta: még hivatalos keretszám meghirdetés nem történt, a hallgatók felindulása munkaanyagokon, és sajtóhíreken alapul. Hozzátette: a kormány még nem hozott meg minden döntést, de csütörtökön sajtótájékoztató keretében több bejelentés is várható. A miniszter szerint ebből látni fogják a hallgatók, hogy a kormány szélesre tárja a kapukat.

Kiemelte, több pénzt fognak tenni a felsőoktatásba, mint eddig, csak nem úgy osztják el ahogy korábban, és ez egyesek érdekeit sértheti.

Balog Zoltán megemlítette azt is: a pedagógusoknak lesz egy évi több mint 4 milliárd forintos ösztöndíjrendszer, amely 25 és 75 ezer forint közötti havi pluszjövedelmet jelenthet az érintetteknek, mert azt szeretnék, hogy a pedagógus szakmát megerősítve növekedjen majd a felsőoktatás színvonala is. Egy egész rendszert építenek ki, melynek részleteit a következő időszakban dolgozzák ki.

A miniszter kiemelte: mostantól komolyan kell venni az egyetemet, mert ha valaki belép egy hitelkonstrukcióba, azt valamikor törleszteni kell, és ha valaki nem végzi el az iskolát, abból hátránya származik. Mint fogalmazott: az értéktelen diploma és az el nem végzett egyetem egy olyan luxus ma Magyarországon, amelyet a kormány nem finanszíroz tovább. Hozzátette ugyanakkor, hogy "igazi, jó, értékes diplomáért" viszont hajlandó több pénzt is áldozni.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!