Magyarország

2012.11.06. 19:09

Hagyó-per - A nyolcadrendű vádlott szerint politikai indíttatású a vád

Kecskemét, 2012. november 6., kedd (MTI) - Nem ismerte el bűnösségét és politikai indíttatásúnak tartja a vádiratot R. Miklós nyolcadrendű vádlott a Hagyó Miklós és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per keddi tárgyalási napján felolvasott vallomásában.

Kecskemét, 2012. november 6., kedd (MTI) - Nem ismerte el bűnösségét és politikai indíttatásúnak tartja a vádiratot R. Miklós nyolcadrendű vádlott a Hagyó Miklós és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per keddi tárgyalási napján felolvasott vallomásában.

R. Miklós 2007. január 7-től kommunikációs igazgatóként dolgozott a BKV Zrt.-nél, majd 2007 augusztusában kommunikációs és értékesítési vezérigazgató-helyettes lett.

A vádlott a nyomozati eljárást "politikai leszámolásnak" minősítette, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy korábbi, kényszerintézkedés nélkül tett vallomásait továbbra is fenntartja, egy részét azonban módosítja.

Kijelentette: a tárgyalás jelenlegi szakaszában megtagadja, hogy kérdésekre válaszoljon.

Elmondta, a nyomozati szakban a kihallgatást végző rendőrök arról panaszkodtak neki, hogy "az eljárás kezelése büntetőügyi szempontból" szakmaiatlan, hiszen először kell nyomozást folytatni, és csak utána gyanúsítanak meg valakit, ez esetben viszont "ügyészi utasításra pont fordítva kellett cselekedni".

"Először voltak meg az úgynevezett bűnösök, aztán kezdték el hozzájuk keresni a bűnt" - tette hozzá. Szerinte egyetlen bizonyíték sincs, ami az ő bűnösségét alátámasztotta volna, ennek ellenére letartóztatták.

R. Miklós szerint az ügyészség is "elismerte" a menedzsment erőfeszítéseit, mert a vádirat szerint a BKV Zrt. 2007. évi mérleg szerinti vesztesége 16,8 milliárd forint volt, 2008-ban 5,7 milliárd forintra csökkent. Állítása szerint egy év alatt 11 milliárd forintot "takarítottak meg" a közlekedési vállalatnak.

Mint mondta, 2007 augusztusában támadás indult ellene, mert munkába állása után egy internetes médiumnak úgy nyilatkozott, hogy az összes korábbi szerződést - 2800 szerződés volt akkor hatályban - át kell alakítani vagy meg kell szüntetni.

Ennek ellenére vallomásában a BKV Zrt. vádban szereplő szerződéseit egyenként értékelte, és kivétel nélkül szükségesnek és értékarányosnak ítélte.

R. Miklós kijelentette: a vádiratban szereplő cégekkel semmilyen kapcsolata nem volt, a cégek piaci áron teljesítettek. Tagadta a vádirat állításait, hangsúlyozta: egyéni érdekből soha nem kötött szerződést egyetlen céggel sem, ilyenre utasítást nem kapott, semmilyen utasítást nem közvetített.

Vallomása végén beszélt arról, hogy miután őrizetbe vették, összetört, és azután "téves nyilatkozatokat" tett. Egyetlen cél vezérelte, hogy minél hamarabb visszakerülhessen családja körébe. Mint mondta, hatósági irányítással történtek a kihallgatások, a folyósón és a liftben, soha nem a kihallgatói szobában, és értésére adták, hogy az a kivezető út, hogy bizonyos személyekre terhelő vallomást tesz.

Ezután R. Miklós nyomozati szakban tett vallomását olvasta fel Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró.

R. Miklós 2006-ig Székesfehérváron volt SZDSZ-es önkormányzati képviselő, családi okok miatt Budapestre költözött. Antal Attila, a BKV vezérigazgatója kérte arra, hogy vállalja el a BKV Zrt. kommunikációs igazgatói posztját. Miután elvállalta az állást, egy alkalommal Demszky Gábor főpolgármester is felhívta, hogy egy céggel kössön kommunikációs szerződést - tette hozzá.

Többször Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesre, alkalmanként az MSZP-re hivatkozva kértek meg szerződések megkötésére - vallotta a nyomozati szakban.

Állítása szerint Antal Attila mondta neki, hogy a BKV Zrt.-nek az SZDSZ és az MSZP érdekkörébe tartozó cégekkel kellett szerződéseket kötnie.

A nyolcadrendű vádlott arról is vallott, hogy több céggel, valamint a Hócipő című szatirikus lappal L. Ottó ötödrendű vádlott nyomására kellett szerződést kötni, ő panaszkodott neki, hogy ezt az MSZP kéri.

A nyolcadrendű vádlott úgy tudta, hogy a takarítást végző céggel a másodrendű vádlott, M. Ernő - Demszky Gábor politikai tanácsadója - miatt kellett szerződést kötni, pedig "borzalmas munkát végeztek".

Az ügyészség R. Miklós nyolcadrendű vádlottat folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével mint társtettest, valamint tízrendbeli, részben folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségével vádolja.

Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a csütörtöki tárgyalási napon folytatja a nyolcadrendű vádlott nyomozati szakban tett vallomásának felolvasását.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!