Magyarország

2012.11.06. 14:51

Bírák nyugdíjazása - A kormány bocsánatkérését várja az MSZP

Budapest, 2012. november 6., kedd (MTI) - Az MSZP szerint a kormánynak az Európai Bíróság ítélete után elnézést kellene kérnie a 62. évük betöltése miatt nyugdíjazott bíróktól.

Budapest, 2012. november 6., kedd (MTI) - Az MSZP szerint a kormánynak az Európai Bíróság ítélete után elnézést kellene kérnie a 62. évük betöltése miatt nyugdíjazott bíróktól.

A luxembourgi Európai Bíróság keddi ítéletében kimondta: életkoron alapuló, nem igazolható megkülönböztetést jelent, és így a diszkrimináció uniós tilalmába ütközik a magyar bírák kötelező nyugdíjkorhatárának 70-ről 62 évre történő leszállítása.

Bárándy Gergely MSZP-s országgyűlési képviselő erre reagálva azt közölte az MTI-vel, hogy a kormánynak elnézést kellene kérni a magyar választóktól és az érintettektől, valamint ki kellene fejezni azon szándékát, hogy azonnali törvénymódosítással eleget tesz az Alkotmánybíróság korábbi és az uniós bíróság mostani ítéletének.

A szocialista politikus szerint Orbán Viktor miniszterelnök presztízskérdést csinált a bírák nyugdíjazásából, de be kell látnia, hogy ebből csak rosszul jöhet ki. "Jó volna, ha kormányfőként lenne benne annyi felelősségérzet, hogy saját büszkeségét alárendelné az ország érdekeinek, s legalább ebben az ügyben nem tenné ki hazánkat több megaláztatásnak, és várhatóan több milliárd forintos anyagi tehertételnek, amit kártérítés vagy más jogcímen is meg kell fizetni" - olvasható a közleményben.

Bárándy Gergely felháborítónak tartja, hogy a kormány gyakorlatilag nem kommentálja a döntést, mindössze annyit közölt, hogy tudomásul veszi, ez ugyanis az uniós jog alapján a tagállamok kötelessége.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!